instagram.com/p_jiri, neletoidublogi

Tento rok nás pravdepodobne na Silvestra nečakajú žiadne bujaré oslavy ako po minulé roky. Predsa len, sviatky trávime vo svojich bublinách s blízkymi a snažíme sa obmedziť stretávanie napríklad s kamarátmi. To však neznamená, že si na posledný deň v roku nemôžeš pripraviť chutné a rýchle občerstvenie.

Potešíš aspoň seba a tých ľudí, s ktorými stráviš Silvester. Ak ťa už omrzeli obyčajné chlebíčky a jednohubky s klobáskou alebo nátierkami, máme pre teba zopár tipov. Sú veľmi jednoduché, rýchle a chutné, takže ich zvládne pripraviť naozaj každý. A určite si svojich blízkych takýmito chuťovkami ihneď získaš.

Bryndzové pagáčiky

Brynzové pagáčiky od Tinky sú veľmi dobré a jednoduché. Stačia ti len tri ingrediencie – maslo, múka a bryndza (prípadne tvaroh či lučina). Všetky tri ingrediencie zmiešaj v rovnakom pomere, čo znamená, že ak použiješ jednu bryndzu s váhou 125 gramov, použiješ aj 125 g masla a 125 g múky. Múku môžeš použiť klasickú hladkú, ale tiež špaldovú, ražnú alebo akúkoľvek inú používaš.

Všetko zmiešaj, pridaj trochu soli (ale opatrne, lebo bryndza býva slaná), vypracuj cesto a vykrajuj z neho pagáčiky. Poukladaj na papier na pečenie, potri rozšľahaným vajíčkom a môžeš posypať sezamom, rascou alebo strúhaným syrom. Dĺžka pečenia záleží od tvojej rúry.

Špízy s melónom a šunkou

Na špízy budeš potrebovať len žltý melón (no dobré sú aj s hroznom), mini mozzarellu a prosciutto (prípadne inú kvalitnú šunku). Melón nakrájaj na kocky, pridaj mozzarellu, kúsok šunky a zapichni špáradlo. Môžeš aj osoliť a okoreniť podľa chuti.

Pizzové slimáčiky

Pizzové slimáčiky môžeš urobiť aj z kysnutého cesta, ale ak si chceš robotu uľahčiť, použi lístkové cesto. Rozvaľkaj ho, potri pretlakom, pridaj šunku, salámu, syr, kukuricu (alebo iné ingrediencie podľa chuti) a zroluj. Nakrájaj na kolieska, poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie a potri vajíčkom. Daj piecť.

Namiesto pretlaku odporúčame verziu s kyslou smotanou. Jednu smotanu zmiešaj s troškou soli alebo vegety a potri ňou lístkové cesto namiesto pretlaku. Chuť je naozaj výborná!

Párky v lístkovom ceste

Z lístkového cesta si môžeš urobiť aj mini hot-dogy. Lístkové cesto nakrájaj na štvorce alebo obdĺžniky (podľa veľkosti párkov), potri horčicou alebo kečupom, môžeš pridať aj syr a zroluj. Potri rozšľahaným vajíčkom, posyp sezamom alebo syrom, ulož na plech a daj upiecť.

Tortilla rolky

Tortilly sa dajú pripraviť na viaceré spôsoby. Tortillu potri syrokrémom, lučinou, nátierkou alebo majonézou. Pridaj suroviny podľa chuti, ideálne sú šunka, syr, saláma, listový špenát. Zroluj, nakrájaj na kolieska a môžeš zapichnúť špáradlo, aby sa tortilla neotvorila. Jednoduché.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife