Ženy si musia pomáhať a preto ti rady prinášame tipy v každom smere. Aj takú prácu v kuchyni by sme ti chceli uľahčiť tým, že za teba vyskladáme naozaj easy a chutné menu, ktoré zvládneš pripraviť, aj keď nemáš veľa skúseností. V minulom článku sme sa venovali talianskej kuchyni, tentokrát zavítame do Vietnamu. Čo povieš?

Vietnamská kuchyňa je aj u nás čoraz viac populárnejšia. V rôznych bistrách máme jedlo rýchlo hotové a pritom nejde ani o nič extrémne predražené. Ak si aj ty dopraješ toto dobré jedlo, nebolo by na škodu, ak by si niečo dokázala pripraviť aj sama.

Spája so symbolom súdržnosti a rodiny, pretože jedlo sa v krajine považuje za niečo, pri čom sa všetci zídu za jedným stolom aspoň raz denne. Taktiež sa považuje za jednu z najzdravších, keďže sa v nej využíva množstvo čerstvej zeleniny a byliniek.

Predjedlo

Začnime božskými rolkami, ktoré máš hotové za 15 minút. Závitky Nem (u nás sa volajú aj jarné závitky), sa najčastejšie plnia ryžovými rezancami, čerstvou zeleninou, bylinkami, a ak nechceš vege verziu, tak aj mäsom. Potom sa vypražia a namáčajú v zálievke.

Polievka

Pho je asi najznámejší vietnamský pokrm. Táto polievka sa u nich jedáva aj na raňajky. Jej základom je silný, najčastejšie hovädzí vývar, koreniny, pridáva sa nakrájané mäso, ryžové rezance, bylinky ako napríklad koriander. Na dochutenie poslúži citrón, chilli, cesnak či ocot.

Hlavné jedlo

Rezance a hovädzie mäso sú základom aj šalátu s názvom Bun Bo Nam Bo. Okrem čerstvej zeleniny sa k nemu pridávajú aj arašidy, pražená cibuľka a sójové výhonky. Na záver prichádza zálievka, ktorá obsahuje rybaciu omáčku, ryžový ocot, cesnak, chilli a cukor.

Dezert

K sladkým bodkám vo vietnamskom štýle patria napríklad ryžové guličky v zázvorovom náleve, kukuricový puding či koláče z manga. A samozrejme, banány, ktoré sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby. Tento recept na koláčik z nich si zamiluješ.

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.