Milujeme ju azda všetci a patrí k najväčším zhrešeniam a zároveň odmenám. Reč je o čokoláde, ktorá 7. júla oslavuje. Máme tu totiž Svetový deň čokolády a pri tejto príležitosti sme si vďaka portálu Mental Floss pre teba pripravili zaujímavosti, ktoré si o tejto pochúťke určite netušila. A na záver máme aj jedno prekvapenie.

Historici sa nevedia zhodnúť na presnom dátume, kedy bola čokoláda privezená do Európy. Povráva sa, že ju priniesol už Krištof Kolumbus, no za oficiálny dátum sa skôr považuje práve 7. júl roku 1550. Jedno je však isté, táto kakaová pochúťka k nám prišla v 16. storočí. Pre Aztékov boli dokonca kakaové bôby významným platidlom.

Ak ti niekto povie, že by si mala jesť viac zeleniny namiesto čokolády, s kľudným svedomím mu odpovedz, že to práve robíš. Čokoládu totiž môžeme považovať za istý druh zeleniny, keďže sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré rastú na kakaovníku. Ten patrí do skupiny rastlín Malvaceae, do ktorej patrí napríklad aj bavlna či ibištek.

View this post on Instagram

#cacaobeen #bali #sweet #been

A post shared by Oneshotlady (@oneshotlady) on

Niektoré kakaovníky sa dožijú aj 200 rokov a v súčasnosti sa väčšina nachádza v Afrike. Pobrežie Slonoviny patrí k najväčším producentom na svete a až 30 % svetovej produkcie kakaa pochádza práve odtiaľto. Aj napriek tomu sa ale prvá tabuľka čokolády vyrobila v roku 1842 v Anglicku.

O pár rokov neskôr, v roku 1875 sa začala vyrábať aj mliečna čokoláda, ktorú vytvoril Daniel Peter vo Švajčiarsku. Trvalo mu dlhých 8 rokov, kým prišiel na to, ako ju vyrobiť. A pritom tou tajnou ingredienciou bolo obyčajné kondenzované mlieko.

Vďaka tomu si dnes môžeme vychutnávať rôzne druhy čokolády, no základné delenie určite poznáš ako horká, mliečna a biela čokoláda. Veľkými milovníkmi čokolády boli napríklad aj Mária Antoinetta či Napoleon.

Isto si už neraz počula, že biela čokoláda vlastne ani nie je čokoláda a možno ťa budeme musieť sklamať, je to pravda. Kým mliečna či horká sa vyrábajú z kakaových bôbov, biela verzia čokolády sa vyrába prevažne len z kakaového masla a ešte tam nájdeš aj väčší obsah cukru.

Pri výbere čokolády by si si mala dobre zvážiť, po akej siahneš. Mliečna či biela určite chutia lepšie, no ak chceš pre seba niečo urobiť, mala by si jedávať horkú čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa. Takáto čokoláda je bohatým zdrojom antioxidantov a živín, znižuje krvný tlak, hladinu cukru v krvi či riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Samozrejme, že aj v tomto prípade platí všetko s mierou a nezjedz na posedenie celú tabuľku, stačí len pár kociek.

A na záver máme pre teba sľúbené prekvapenie. Aby si si počas dňa čokolády mohla túto pochúťku naplno užiť, máme pre teba dva jednoduché recepty, ktoré zvládne aj začínajúca gazdinka. Pri oboch receptoch budeš potrebovať kvalitnú horkú čokoládu, odporúčame viac ako 75-percentnú.

View this post on Instagram

🌵💖 🎄 Günaydın can dostlar günaydın 🙋🏻‍♀️güzel insanlar. Herkese iyi haftalar.🤗💞🌹 . . Sizlere yalnızca 3 malzeme ile hazırlayabileceğiniz çok lezzetli bir tarifim var. 😋👌🏼👉 @cihanusnmz . . Fındıklı ve çikolatalı truffle Malzemeler; 220 gram sevdiğiniz çikolata 100 ml krema (yarım paket) Bolca fındık Kakao veya hindistan cevizi . . . Hazırlanışı; Çikolatalar bir kaba parçalanır. Krema bir tava da kaynayana kadar ısıtılır. Isınan krema çikolatalar ile buluşturularak iyice karıştırıp bütün çikolata eritilir. İri parçalar halinde ezdiğimiz fındıklar eklerdir ve güzelce karıştırılır. Daha sonra 1 saat buzdolabında bekletilir. Buz dolabında sertleşen çikolatayı elimizle yuvarlayıp ister kakao ister hindistan cevizine bulayabilirsiniz☺️ Afiyet olsun☺️ . . . #truff #truffles #çikolata #çikolatatopları #chocolatetruffles #tarif #yemektarifleri #lezzet #food #yum #yemek #instafood #yummy #instagood #dinner #lunch #fresh #tasty #foodpic #foodpics #foodgasm #foods #gastronomi #gastronomia #gastronomy

A post shared by 🌸Suzan Sungur🌸 (@suzaninmutfakdunyasi) on

Na prípravu takýchto praliniek známych ako truffles budeš potrebovať 200 g kvalitnej čokolády, 100 ml smotany na šľahanie, 20 g riadneho masla, štipku soli a kvalitné kakao na obalenie.

Postup je veľmi jednoduchý. Do nádoby si nalám čokoládu na kocky a pridaj štipku soli. V menšom hrnci rozpusti smotanu spolu s maslom. Dávaj si pozor, smotana nesmie vrieť. Keď uvidíš, že sa po stranách začnú tvoriť malé bublinky, odstav z ohňa a ihneď nalej na pripravenú čokoládu. Nechaj pár minút roztopiť a potom premiešaj metličkou, kým nevznikne jednotná hmota.

Nechaj vychladnúť na izbovú teplotu a potom daj do chladničky, kým hmota nestuhne. Následne pomoc lyžice odoberaj kúsky hmoty, ktoré vytvaruj do tvaru guličky a obaľ v kakau. Hotovo! Namiesto kakaa môžeš použiť aj kokos alebo oriešky, vyskúšaj čo ti bude chutiť najviac.

Druhým receptom je veľmi známy lávový koláčik. Odporúčame recept od Lenivej kuchárky Veroniky Čopíkovej, ktorý je tiež veľmi jednoduchý. Na prípravu budeš potrebovať 200 g kvalitnej čokolády, 140 g masla, 4 vajcia, 60 g hladkej špaldovej múky a 70 g trstinového cukru.

Vo vodnom kúpeli rozpusti čokoládu spolu s maslom, poriadne premiešaj a za občasného miešania nechaj vychladnúť. V druhej miske si ručne metličkou vyšľahaj vajíčka s trstinovým cukrom. Pridaj roztopenú čokoládu s maslom, premiešaj a nakoniec preosiatu múku. na záver tiež všetko zľahka premiešaj.

Priprav si formičky, ktoré poriadne vymasti maslom. Ak nemáš formičky, môžeš vyskúšať aj formu na muffiny. Nalej hotovú zmes a daj piecť na 7 až 12 minút pri teplote 200 °C, záleží ale od tvojej rúry. Koláčiky sú hotové, keď sa odliepajú od stien formičky a navrchu sú jemne chrumkavé. Dôležité je, aby vo vnútri ostali tekuté.

Nechaj minútku postáť a vyklop na tanier. Najlepšie je podávať ich hneď teplé a servírovať s kopčekom zmrzliny a s malinami. Keď hotový koláčik rozkrojíš, vnútro by ti malo pekne vytiecť.

Zdroj: mentalfloss.com

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.