V tomto období, kedy trávime doma viac času ako inokedy aj oveľa radšej maškrtíme. Ale nikto nechce vidieť pridané číslo na váhe a tak si väčšina z nás sladké radšej odoprie. Prečo si však nedať niečo zdravé, ale aj sladké?

Mak je zdroj základných živín, podporuje dobré trávenie a taktiež napomáha kostiam či srdcu. Je to výborná pochutina a tu je niekoľko typov na výborné makové koláče:

NEPEČENÝ MAKOVÝ ZÁKUSOK

Potrebujeme:

Korpus:

2 rozltačené banány

50 g jemných ovsených vločiek

50 g maku

50 g strúhaného kokosu

1 PL agáve

 

Plnka:

250 g čerstvých malín

 

Vrchný korpus:

2 rozltačené banány

50 g maku

50 g kokosu

1 PL agáve

 

Postup:

Roztlačené banány zmiešame s ostatnými ingredienciami. Vzniknutý spodný korpus rovnomerne zatlačíme na dno 18 cm formy a na spodnú časť poukladáme maliny, ktoré prekryjeme vrchným korpusom. Vrch môžeme posypať kokosom alebo poliať čokoládou a necháme chladiť niekoľko hodín.

View this post on Instagram

Nepečený, makový zákusok. . Korpus: 2 roztlačené banány 50g jemných ovsených vločiek 50g maku 50g trúhaného kokosu 1 PL agáve . Do stredu: 250g čerstvých malín (alebo iné čerstvé ovocie) . vrchný korpus: 2 roztlačené banány 50 g maku 50g kokosu 1PL agáve 25 g kokosu na posypanie. . Roztalčíme banány a zmiešame s ostanými ingredienciami. Rovnomerne zatlačíme na dno 18 cm formy. Poukladáme naň maliny, ktoré prekryjeme vrchným korpusom. Vrch posypeme kokosom a dáme do chladu na pár hodín. . . #veggie #vegan #bio #good #food #vegans #vegansofig #bestofvegan #fitfam #foodporn #eat #healthy #yummy #dnesjem #like #lunch #zerowaste #ecology #raw #veganrecept #veganlove #vkuchyni #zdravo #kucharka #zdravie #slovakfoodblogger #blogerkaczsk #veganslovakia #veganslovensko

A post shared by Vegánske Recepty (@vegan_recepty) on

MAKOVÝ KOLÁČ

Potrebujeme:

150 g jablkového pyré

100 g ovsených vločiek

80 g mletého maku

80 g vlašských orechov

80 g ďatlí

2 zrelé banány

2 vajcia

2 PL kokosového oleja

1  ČL škorice

1/2 ČL sódy bikarbóny

 

Postup:

V mixéri rozmixujeme orechy s ovsenými vločkami na múku. Pridáme zvyšné sypké suroviny. Roztlačíme banány, ku ktorým pridáme jablkové pyré, ďatle, vajcia, kokosový olej a snažíme sa to rozmixovať na kašu. Zmes poriadne vmiešame do sypkých surovín. Cesto vylejeme do tortovej formy alebo na vymastený plech a pečieme 30-35 minút na 180° C.

MUFFINKY s MAKOM

Potrebujeme:

1 šálku pšena

3 šálky vody

1 šálka mandľového mlieka

2 šálky ovsených vločiek

2 PL nepomletého maku

4 PL medu/javorového sirupu

1 ČL vanilkového extraktu

1 balenie kypriaceho prášku do pečiva

1/2 rozpučeného banánu

1 vajce

6-7 čerstvého ovocia (napríklad slivky)

 

Postup:

Pšeno uvaríme vo vode na kašu a necháme vychladnúť. Ovsené vločky je potrebné v mixéri rozmixovať na múku. V hlbokej miske zmiešame rozmixované vločky, mak a kypriaci prášok. Vo vedľajšej miske si vyšľaháme vajce, banán, med a vanilkový extrakt. Pomaly pridávame mlieko.

Spojíme suchú zmes s mokrou, pridáme pšeno a dôkladne premiešame. Rúru si predhrejeme na 180-200 °C. Košíčky na muffiny naplníme cestom až po vrch a do cesta môžeme pridať ovocie alebo vrch posypať trstinovým cukrom. Pečieme asi 30 minút.

 

View this post on Instagram

PŠENOVÉ MUFFINKY S MAKOM. 💚💚 Zdravé, rýchle na prípravu a k tomu úplne bez lepku a laktózy. 😊 Chutný snack medzi jedlami. 🙃 . Suroviny (12 ks): pšeno 1 šálka voda 3 šálky mandľové mlieko 1šálka bezlepkové ovsené vločky 2 šálky nepomletý mak 2 PL med/javorový sirup/agave 4 PL vanilkový extrakt 1 ČL kypriaci prášok do pečiva 1 balenie rozpučený banán 1/2 ks vajce 1 ks čerstvé slivky 6-7 ks . Postup: Pšeno som uvarila vo vode takmer na kašu a nechala mierne vychladnúť. Ovsené vločky som si v mixéri rozmixovala na múku a premiestnila do hlbokej misy a primiešala k nim prášok do pečiva a mak. Veďľa v miske som si ručne metličkami vyšľahala vajce, rozpučený banán, med a vanilkový extrakt. Následne som pridala mlieko. Do suchej zmesi som vyliala mokrú zmes spolu s pšenom a dôkladne premiešala. Rúru som si predhriala na 180-200 stupňov a pripravila plech na muffiny. Papierové košíčky na muffiny som naplnila vždy až po vrch a na vrch (môžete pridať kúsky sliviek aj do cesta) uložila kúsok slivky (ak chcete vrch môžete posypať ešte trstinovým cukrom, cesto nie je príliš sladké alebo do cesta pridať viac medu). Piekla som 30 minút. . #healthy #glutenfree #dairyfree #millet #poppy #muffins #sweettooth #dessert #baking #food #foodie #instagood #foodgasm #picoftheday #healthyrecipes #dnesjem #dnespeciem #dnesjemzdravo #uzasnejedlo #vkuchyni #fitrecepty #fitsladkosti #pseno #zdravepecenie #yum

A post shared by 💚 Zdravé recepty s DOMI (@fitnessguru_sk) on

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.