Snáď každá z nás pozná ten večný boj, ktorý musíme zvádzať so svojimi chuťami. Či už je to chuť na niečo sladké alebo jednoducho na niečo nezdravé. Uhm, áno, niečo nezdravé… Prečo sú všetky tie dobré veci, také nezdravé? A čo je horšie, prečo sa z nich musí priberať?

Nejedna z nás si denne položí túto otázku a ide si ľahnúť už o pol ôsmej, lebo inak by jej chladnička utrpela značnú škodu. Aj keď o pol ôsmej býva už často neskoro.

Keď však aj ty patríš medzi tie, ktoré milujú jedlo, vedia si ho vychutnať a často podľahnú svojim chutiam, no na druhej strane si musia strážiť svoju váhu, pretože aj z pohára čistej vody im narastie brucho, tak tento článok je venovaný práve Tebe.

Samozrejme, potraviny, z ktorých sú jednotlivé jedlá zložené, nie sú úplne bezkalorické a také zdravé ako mrkva so špenátom, ale ide jednoznačne o zdravšie a stále rovnako chutné alternatívy toho, čo tak veľmi všetky milujeme.

A nemôžem začať ničím iným, ako tou najchutnejšou talianskou špecialitou.

PIZZA

CESTO

  • 1 vajce
  • 2 PL nízkotučného bieleho jogurtu
  • 2 PL nízkotučného sušeného mlieka
  • 2 PL jemného kukuričného škrobu
  • 1 ČL sušeného droždia
  • Morská soľ

POTER

  • 4 PL paradajkového pretlaku (neobsahuje toľko cukru ako kečup)
  • 3 malé strúčiky cesnaku / granulovaný cesnak
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL tymiánu
  • ½ ČL bazalky
  • Morská soľ

PRÍLOHY

  • Nízkotučný syr (najlepšie do 7% tuku)
  • Nízkotučná mozarella
  • Šunka s vysokým podielom hydinového mäsa
  • Zelenina podľa vlastnej chuti

POSTUP PRÍPRAVY

Cesto vylejeme do formy. Mimochodom, keď ešte nepoužívate silikónové formy na pečenie, tak je najvyšší čas začať, pretože sa nedajú s tými klasickými porovnať. Cesto sa z nich veľmi jednoducho a bezproblémovo vyberá a vôbec sa nepripečie. Ale späť k postupu. Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a necháme piecť až kým nestmavne. Následne ho vyberieme von, potrieme pripravenou zmesou a pridáme prílohy. Potom ho vložíme ešte nachvíľu naspäť do rúry a vyberieme až keď sa syr krásne roztečie.

foto: autorka článku

foto: autorka článku

DUKÁTOVE BUCHTIČKY z mikrovlnky

INGREDIENCIE

  • 1 vajce
  • 2 PL ovsených otrúb
  • 1 ČJ nízkotučného kakaa (áno, aj také existuje)
  • 2 PL nízkotučného sušeného mlieka
  • 1 ČJ kypriaceho prášku
  • 1 – 3 PL nízkotučného mlieka
  • Sladidlo (…lebo, neviem či ste to už počuli, ale umelé sladidlá nie sú až taký prúser – viac o nich sa dozvieš TU)

POSTUP PRÍPRAVY

Vymiešame vajíčko so sladidlom, a tak pridáme ostatné suroviny. Keď je cesto príliš husté, tak ho zriedime mliekom. Vlejeme do zapekacej misky alebo akejkoľvek inej, ktorá nám v mikrovlnke nevybuchne a približne pri 850W hrejeme 3 minúty. Dávajte však pozor na to, aby vám cesto nevykypelo, lebo kto to potom vyčisti?! Cesto následne vyklopíme na dosku, nakrájame na malé kúsky a vložíme do mištičky.

Krém každý dobre pozná. Ide o obyčajný vanilkový puding, pretože pripravený z nízkotučného mlieka a sladidla nie je až takým prečinom voči nášmu telu. Hlavne ten, ktorý nestojí 20 centov 🙂

foto: autorka článku

JOGURTOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCIE

  • 4 PL ovsených otrúb
  • 5 vajec
  • 1 nízkotučný biely jogurt
  • 6 PL nízkotučného sušeného mlieka
  • Sladidlo
  • 3 ČJ prášku do pečiva
  • 1 ČJ citrónovej kôry alebo arómy

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv si vymiešame z bielok sneh. Ostatné suroviny zmiešame dokopy a pridáme vymiešane bielka. Cesto vylejeme do silikónovej formy a vložíme na 30 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Vrch môžeme ešte potrieť bielym nízkotučným jogurtom ochuteným nejakou arómou, kakaom, škoricou a sladidlom.

foto: autorka článku

foto: autorka článku

A teraz tu mám pre vás niečo, po čom sa zrovna nevrháme, ale život bez neho je ťažký.

DOMÁCI CHLIEB bez pekárničky

INGREDIENCIE

  • 4 PL pšeničných otrúb
  • 4 PL ovsených otrúb
  • 6 PL jemného kukuričného škrobu
  • 14g droždia
  • 2 vajcia
  • 100 g nízkotučného bieleho jogurtu
  • 10 PL nízkotučného mlieka
  • Soľ, čierne korenie, rasca celá

POSTUP PRÍPRAVY

Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a vlejeme do silikónovej formy. Aspoň na polhodinu zakryjeme utierkou a necháme postáť až kým cesto nakysne. Potom pečieme 25 minút na 200°C.

foto: autorka článku

foto: autorka článku

A nakoniec sladká dobrota, po ktorej určite skočí každá žena.

NUTELLA

INGREDIENCIE

  • Nízkotučné mlieko
  • Nízkotučné sušené mlieko
  • Sladidlo

POSTUP PRÍPRAVY

Postup je veľmi jednoduchý a záleží na tom, koľko sme toho schopné zjesť. 🙂 Do mlieka pridáme sušené mlieko so sladidlom a rozmiešame. Pomer mlieka a sušeného mlieka by mal byť taký, aby nám vznikla hustá konzistencia, ale samozrejme, každému podľa chuti. Však, aby to nebol veľký prehrešok proti našej váhe, tak denne by sme nemali zjesť viac ako štyri polievkové lyžice sušeného mlieka. Tak sa nenechajte opantať chuťou. 

Dobrú chuť, dievčatá !