Ok, všetci chceme vyzerať dobre a snažíme sa jesť zdravo. No kľúčom k šťastnému životu je rovnováha a bez občasných hriechov to jednoducho nepôjde.

Osobne verím, že by sme mali jesť zdravo 90% jedál, zvyšných 10% je na nás. A nechcem, aby si tých 10% brala ak podvádzanie alebo slabosť, naopak, je to súčasť plánu.

Dieta vôbec nemusí byť nepríjemná, stačí dodržať pár odporúčaní.

  • Jedz len svoje obľúbené verzie

Milujem pizzu. Vážne strašne moc. A viem, aká je nezdravá. Aj tak ju milujem. Napriek tomu odmietam jesť pizzu odinakiaľ, než z mojej obľúbenej reštiky. Keď už ješ niečo nezdravé, daj si aspoň záležať na tom, aby to bolo to najlepšie, čo môžeš mať. Žiadny fast-foodový, zoschnutý hnus.

  • Sústreď sa a premýšľaj nad tým, čo ješ

Mala by si si vždy uvedomovať, že práce ješ. Najhoršie, čo môžeš urobiť, je jesť nevedomky – pri čítaní, jazde autom, sledovaní TV, práci na počítači. Keď si budeš plne vedomá toho, že ješ niečo nezdravé, veľmi dobre si uvedomíš, že ďalších 9 jedál musí byť výživných a pre telo prospešných.

  • Jedz najzdravšie verzie nezdravých jedál

Povedzme, že miluješ cheeseburger z Mekáča. Celý týždeň sa tešíš, ako si dáš svojich nezdravých 10%. Ale čo tak skúsiť bratislavský BeAbout? Alebo estevéčku? Alebo Regal Burger? Máš istotu, že dostaneš kvalitné mäso, hranolky zo skutočných zemiakov a v niektorých prípadoch aj kopec chutnej zeleniny k tomu. Každé nezdravé jedlo, či už ide o burgre, pizzu, zmrzlinu alebo čokoľvek má svoje zdravšie, aj menej zdravé verzie. A navyše, v spomenutých podnikoch chutí oveľa lepšie.

10497958_10152217660109117_1711042779232664545_ofoto: FB/BeAbout

  • Jedz zásadne z taniera

Predstav si balík čipsov. Strčíš ruku dnu, vyberieš čipsy a chrumkáš. A to robíš, až kým balík nie je prázdny. Ak ješ zo sáčku, je ťažké odhadnúť, koľko si toho vlastne zjedla. Ľahko tak zo svojich 10% spravíš 20%. Na (plytký) tanier sa ti zmestí ideálny počet čipsov.

  • Jedz pomaly

Vieš prečo milujem južné krajiny a stredomorskú kultúru? Pre ich obsesiu jedlom. Alebo Kolumbia. Vedela si, že v Kolumbii jednoducho nemôžeš jesť sán. Ľudia stolujú zásadne spolu a na miestach, ktoré sú na to určené. Žiadny tanier pred telkou. A jedlo si skutočne vychutnávajú.

Navyše, ak ješ rýchlo, musíš toho zjesť viac, aby si svoj žalúdok uspokojila. To je prvý dôvod. Druhý dôvod je, že jedlo si treba vychutnať. Jedlo predsa nechutí lepšie, ak ho zješ rýchlejšie. Aby si sa to naučila, po každom súste polož vidličku. Alebo si kúp paličky.

O čom to všetko je? Maximalizovať potešenie z jedla a minimalizovať vedlajšie efekty. Ak budeš všetko toto dodržiavať, už nikdy pri jedení niečoho nezdravého nebudeš musieť mať výčitky.

zdroj: elitedaily.com, titulná foto: Kate Daigneault