Chcela by si sa naučiť lepšie variť? Skúsiť aj kuchyne, ktoré majú iné chute a vône, ako tá slovenská? Nezáleží na tom, či si s vareškou v ruke ľavá alebo varenie miluješ, my pre teba máme vždy jednoduché, no pritom tie najlepšie tipy. V nedávnych článkoch sme ti ukázali, ako ľahko pripravíš talianske menu či vyskladali recepty pre milovníčky vietnamskej kuchyne.

Presuňme sa opäť do Ázie a nahliadnime na jednu špecifickú, no stále viac obľúbenejšiu kuchyňu – indickú. Keďže veľa obyvateľov tejto krajiny patrí k hinduistom, v jedle sa vynecháva hovädzie mäso a často ide o striktných vegetariánov. Základom je tak veľa zeleniny, ovocia, ryže, a strukovín.

Úplne typické sú pre túto kuchyňu koreniny – kari, garam masala, kurkuma, zázvor, koriander, šafran, … ktoré jedlo dokážu vyšperkovať a prevoňať. Indovia najradšej jedávajú spoločne v sede na zemi, pričom majú pred sebou mnoho farebného riadu, z ktorého si vyberú to, na čo majú chuť.

Poďme si teda vyskladať menu, ktoré zvládneš pripraviť aj ty sama.

Predjedlo

Pri predkrme môžeš často natrafiť na samosu – taštičky, ktoré tvorí len múka, voda a maslo (poprípade olej). Tie sa plnia rôznymi variantami náplní, najčastejšie však ide o zeleninovú zmes, a následne ich vysmažíš v oleji. Je to jednoduché, no pre istotu si pozri aj video recept.

Polievka

Ak by sme mali vybrať polievku, ktorá chutí ako India, nebola by to iná, aká tá zo šošovice, ktorú nazývajú Dal (taktiež sa môžeš stretnúť s pomenovaním daal alebo dhal). Nesie v sebe spojenie sladkej, slanej i korenistej chuti, má nádhernú farbu a je veľmi zdravá! A ako na to?

Hlavné jedlo

Ak máš chuť na mäso, potom musíš staviť na kuracinu. S kuracími kúskami sa spájajú tradičné šťavnaté pochúťky ako Tikka Masala alebo Butter chicken, ktoré sa podávajú s ryžou a známym chlebom Naan či s plackami chapati alebo roti. Návod nájdeš vo videu.

Dezert

Dezert bude sladká bodka za chutným jedlom, ale aj trochu ťažká na žalúdok. Každopádne, stojí za vyskúšanie, keďže s ním nebudeš mať veľa práce. Gulab jamun si môžeš predstaviť ako vyprážané šišky, ktoré sa polejú sladkým sirupom.

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.