Andrea Rogoňová

Jej torty vyzerajú ako umelecké diela a prekvapia ťa svojou nezvyčajnosťou. Talentovaná cukrárka Lorna vytvára torty, ktoré sú naozaj skvostné a sama tvrdí, že sú pečené najmä s láskou. 

Ahoj Andrea, piecť torty si sa naučila sama. Ako je možné, že ti nikto neukázal, čo máš zo začiatku robiť?

Ahoj! Som z generácie, ktorá bola o trochu viac samostatnejšia. Naši rodičia pracovali takmer celý deň, takže sme si často doma sami niečo uvarili či upiekli. Keď mamina piekla napr. bábovku, dávali sme pozor, ako to robí, aby sme si mohli neskôr upiecť niečo sladké. Podobne to bolo s tortami. Mamina nám na každé narodeniny piekla poschodové torty poliate čokoládou a zdobené krémom či lentilkami. Veľmi rada na to spomínam, tak som chcela také pekné spomienky na slávnostné chvíle dopriať aj mojim deťom. Preto som už pri prvej dcérke zužitkovala vedomosti a chabé skúsenosti zo školských čias – využila som úplne jednoduchý recept na korpus a krém ešte od mojej babičky, ktorý som časom vyšperkovala podľa seba, aby mal veľa variácií a chutí.  Takže nie, nikto vyučený v tomto obore mi neukázal, ako sa to robí. Vášeň k sladkému umeniu  a láska k deťom boli pre mňa najväčšími motivátormi.

zdroj: Andrea Rogoňová

Čo stojí za zrodom tvojej prezývky Lorna a čo znamená?

Prezývku Lorna mám už asi 18-19 rokov. Čítala som v tom čase knihu Smútok v srdci, kde sa hlavná postava volala Lorna. Jej charakterové vlastnosti mi boli veľmi blízke, preto som si zvolila toto meno pri registrácii na jedno fórum. Pod touto prezývkou som pred desiatimi rokmi začala uverejňovať torty na slovenskom cukrárskom fóre a neskôr aj na Facebooku.

Začiatky museli byť pre teba  určite ťažké. Akým spôsobom si sa snažila presadiť a dostať do povedomia ľudí?

Práveže vôbec neboli ťažké, nesnažila som sa totiž presadiť. Piekla som len pre moje deti, rodinu a blízkych. Torty sú len moje hobby, záľuba, ktorej sa venujem vo svojom voľnom čase.  Tým, že som založila vlastný web, kde uverejňujem recepty, postupy, návody a fotografie, si ma ľudia našli sami.

zdroj: Andrea Rogoňová

Nemala si strach, že by ti niečo nevyšlo tak, ako si predstavuješ?

Áno, občas, hlavne v začiatkoch strach bol. Naučila som sa však, že ak nejde o život, nemám sa čoho obávať. Veď sú to len torty.

Aká bola tvoja najnezvyčajnejšia požiadavka, s ktorou si sa kedy stretla?

Nespomínam si. Nemávam nejaké nezvyčajné požiadavky, no takou bežnou – pre niekoho možno netradičnou požiadavkou – môže byť napríklad veľkolepá 8-poschodová torta na svadbu v kaštieli.

zdroj: Andrea Rogoňová

Pri toľkých tortách, ktoré vypekáš, sa môže stať, že cukrárke začne sladké liezť hore krkom. Ako je to u teba – miluješ sladké alebo sa mu, naopak, vyhýbaš?

Mám rada sladké, snažím sa však všetky koláčiky, ktoré pečiem, previesť do zdravšej varianty, aby prípadné výčitky neboli také veľké. To znamená, že požívam ingrediencie, ako sú napríklad špaldová múka, trstinový cukor, domáce vajíčka aj mlieko či maslo.

Pamätáš si ešte na svoju úplne prvú tortu, ako vyzerala a koľko si mala rokov, keď si ju upiekla?

Úplne prvá torta, ktorú som upiekla, bola pre moju prvú dcérku pri príležitosti oslavy prvého rôčka. Ja som mala vtedy 19 rokov. Bola dvojposchodová, obtretá krémom, poliata čokoládou a ozdobená lentilkami a farebným cukrovým posypom. Nevedela som vtedy ešte modelovať, o marcipáne, či fondáne som nemala ani slychu, preto na vrchu torty sedela malá bábika, ktorá mala šatočky ozdobené krémom.

zdroj: Andrea Rogoňová

Akým spôsobom sa pripravuje jedna torta? Mohla by si nám opísať postup jej výroby a prezradiť nám, ako dlho to trvá?

Vyrobiť tortu, hlavne niekoľkoposchodovú, nie je až také jednoduché. Je to náročné hlavne časovo. Jeden deň upečiem korpusy, ktoré nechám do druhého dňa vychladnúť, vydýchať, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Na druhý deň ich prekrojím, naplním krémom a ovocím. V chladničke tuhnú zaťažené do ďalšieho dňa, kedy ich zarovnám, obtriem krémom vhodným pod fondán a opäť musia tuhnúť, najmenej 2-3 hodiny, najlepšie však cez noc. Až potom je možná konečná úprava, potiahnutie torty fondánom a finálne zdobenie. Ozdoby je potrebné si pripraviť vopred, aby stihli vyschnúť. Na modelovanie je takisto potrebného veľa času. Kvety, kde každý lupienok je zvlášť na tenkom floristickom drôtiku, či rôzne postavičky, zvieratká, toto trvá 3-10 hodín čistej práce.

Tvoje torty sú naozajstným skvostom, vôbec nepripomínajú tú starú klasiku. Prezraď nám, v čom spočíva ich jedinečnosť?

Čím sú moje torty jedinečné? Na túto otázku by možno vedeli odpovedať iní ľudia. Za seba poviem len – jednoduchosťou, jemnými prírodnými farbami, poctivou domácou chuťou. Možno tým, že sú jednoduché, farbené prírodnými farbami, zväčša jemných odtieňov, sú neprezdobené a chutia po domácky… Ale hlavne tým, že sú robené s láskou a vášňou.

zdroj: Andrea Rogoňová

Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Najväčším úspechom je, že som 3-násobná mama. Pred tromi rokmi som bola na jednej výstave, kde som vyhrala so svadobnou tortou 2. miesto a nedávno som sa zúčastnila inej súťaže ako porotkyňa. Malý úspech je možno aj to, že už niekoľko rokov prispievam do slovenského časopisu Torty od mamy, tiež na ich webovú stránku a aj na celosvetový portál pre cukrárov Cakesdecor.com, kde moje torty občas získajú virtuálny diplom. Tiež som bola oslovená redaktormi z amerického časopisu American Cake Decorating za účelom nafotenia postupu na výrobu tort so zimnou tematikou. Toto číslo by malo vyjsť v zime, uvidíme, či sa to podarilo. Za úspech tiež môžem pokladať radosť ľudí a detí obdarovaných tortou odo mňa, či dojatou nevestou, ktorá prvýkrát uvidí svoju svadobnú tortu až po príchode do sály, alebo to, keď mi prídu mladomanželia osobne poďakovať. Toto ma ženie vpred a viem, že moja záľuba robí radosť nielen mne, ale hlavne tým druhým. Takže, za úspechmi sa neženiem, mám iné priority. Ak však nejaký ten úspech príde, samozrejme sa mu veľmi poteším.

Máš nejaký sen, ktorý by si si chcela splniť zo všetkého najviac?

Asi ako každá, ktorá miluje dekorovanie tort, mám sen – mať svoje sladké kráľovstvo. Je záujem aj o kurzy pre začiatočníkov, no časovo som vyťažená, najmladšia dcérka má 5 rokov, takže čas mám rozdelený medzi rodinu, domácnosť a moju sladkú záľubu. No verím, že raz si svoj sen splním.

zdroj: Andrea Rogoňová

Na záver ti chcem poďakovať za rozhovor. Ak by si mala niečo odkázať našim čitateľkám, čo by to bolo?

Robte veci najlepšie, ako v danej chvíli viete. A ešte pridávam moje motto: Za každým sladkým dielom sa skrýva oveľa viac, ako len dobrý recept. Fantázia, vkus, cit, láska, zmysel pre harmóniu farieb a chutí a veľká dávka trpezlivosti – to sú tie najdôležitejšie prísady, ktoré robia obyčajné sladkosti neobyčajnými.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieRozhovory