Najnovšia diéta, s ktorou sa momentálne potýka naša spoločnosť má jednoduchý názov – Bezlepková diéta. Žiadne krkolomné slovné spojenie ani cudzie slová. Bezgluténová diéta nie je vo svete žiadnou novinkou,  svoju podstatu má už v mene a je to teda život bez lepku resp.  gluténu, pšenice… Doteraz túto stravu mali len ľudia postihnutý diagnózou Celiakie, dnes je už stav úplne iný a veľa ľudí presedláva na tento „módny trend“, hlavne s vidinou úbytku váhy.

Boom z Hollywoodu

Gwyneth Paltrow, ktorá je nadšená dietou bez lepku. Či svadobná torta Chelsey Clintonovej, ktorá bola bezlepková. Tomuto všadeprítomnému proteínu sa určite vyhýbaju aj tí mládenci, čo propagujú nanuky od mroža. Všetci sa gluténu bránia, s odpoveďou, že bez lepku sa žije ľahšie.

Screen Shot 2016-05-01 at 07.34.58foto: flickr

Môžeme to teda brať vážne? Pýtať si odpoveď na túto otázku od odborníkov, je dosť ťažké,ich názory sú veľmi rozdielne. Ja si myslím, že jednoznačná odpoveď neexistuje.

Úbytok hmotnosti

Áno, sprvu sa po vysadení lepku dostaví ten nádherný pocit, keď ručička na váhe ukazuje menšie číslo. Toto má za vinu vypustenie potravín s primárnym obsahom lepku a to je napríklad biele pečivo, cestoviny, hotové jedlá a sladkosti.

Logicky, tým pádom prichádza aj chudnutie. Keby sme chceli túto problematiku rozoberať dopodrobna prídeme na to, že bezlepkové potraviny majú vysoký glykemický obsah, sú plné cukru a tukov, aby aspoň z časti pripomínali chuť originálu. Na druhú stranu sú chudobné na vlákninu, železo, fosfor aj zinok. Dôležité vitamíny potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Číže z tohto vychádza že táto „diéta“ ňou vôbec nie je, a dokonca môže to byť aj dobrou „objemovkou“ na leto.