Ako sa starať o pleť na jeseň
Freepik/wayhomestudio, Unsplash/Andras Vas

Jeseň so sebou prináša záťaž pre tvoju pleť – vlhké sychravé dni, občas mráz. Múdra žena sa na to pripraví vopred. Čo tvoja pleť potrebuje? V prvom rade nesmieš zabúdať na hydratáciu. Tá je alfou a omegou v každom ročnom období. Nielen pokožka na tvári potrebuje byť dostatočne „zavlažená“, aby bola pružná, dobre vyzerala a nebola náchylná na poranenia. 

Ako pripraviť svoju pleť na chladnejšie dni?

1. Slnko „zjedlo“ kolagén

Slnečné žiarenie, vďaka ktorému si si dopriala aj dávku dôležitého vitamínu D, tvoju pleť zrejme pripravilo o slušnú dávku kolagénu.

„Určite odporúčam staviť na istotu, a to na hydrolyzovaný morský kolagén. To znamená, že je rozdelený na menšie častice, takzvané peptidy, zohrávajúce kľúčovú úlohu v rôznych biologických procesoch, vrátane signalizácie medzi bunkami, regulácie imunitného systému a metabolizmu,“ uvádza Katarína Demetriou z kozmeticko-farmaceutického laboratória PharmaMKL.

Do jesenného a zimného jedálnička by si mala zaradiť morské ryby, ľanové semienka či morské riasy (napríklad spirulinu, ktorá je dobrým zdrojom medi – minerálu dôležitého na tvorbu kolagénu). O kolagéne sa môžeš dozvedieť viac aj po kliknutí SEM.

2. Podpora vďaka vitamínu C

Čoraz viac klinických štúdií dokazuje význam užívania hydrolyzovaného kolagénu. Sú to molekuly, ktoré sa cez tráviaci trakt dostávajú do celého organizmu a zabezpečujú kolagén na všetkých miestach, kde chýba. Vedci prišli aj na to, že jeho vstrebávanie podporuje vitamín C. Aj s jeho podporou nejaký čas trvá, kým sa účinky užívania kolagénu prejavia.

3. Hydratačný gél na báze oleja

Hydratáciu a ochranu pokožky zvonka zabezpečuje kvalitný hydratačný krém. Chladnejšie dni si vyžadujú kozmetiku na báze oleja. Na pokožke vytvára ochranný film, ktorý v nej udržiava vlhkosť. Vhodný je kokosový, mandľový alebo avokádový olej, ideálne v bio kvalite a vo vysokej koncentrácii.

„Ak je olej kombinovaný aj s beta glukánom, pokožka je hydratovaná a chránená dvojnásobne. Zároveň sa rýchlejšie zregenerujú prípadné poškodenia, pretože beta glukán je osvedčený rejuvenizátor,“ dopĺňa Adrián Doboly z biochemického laboratória Natures.

Beauty tipy, pri ktorých oľutuješ, že si ich nepoznala skôr
zdroj: Unsplash/kevin laminto

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Beauty