Umelé sladidlá nie sú až taký prúser
Fitnessfoto: weheartit.com
Téme umelých sladidiel som sa chcela venovať bližšie, pretože aj mňa veľmi zaujímajú. Máme ich v množstve potravín, a tým nemyslím práve sladené nápoje, tie nepijem.
Ak používaš doplnky stravy, pravdepodobne ich máš aj tam. Ja som ich našla v proteíne, bcaa a keby som mala doma nejaké proteínové tyčinky alebo iné vychytávky, sú určite aj v nich.
Umelé sladidlá sú pre športovú výživu super, a to z jedného hlavného dôvodu. Neobsahujú kalórie. Lenže skús si dať do Google „umelé sladidlá“. Vlastne nie, neskúšaj to.
Keď som chcela nazbierať čo najviac informácií k tomuto článku, urobila som to. A bola to chyba. Vyšlo mi tam toľko negatívnych článkov, až som si myslela, že už som jednou nohou v hrobe.
Podľa veľmi cenných a múdrych internetových článkov tieto sladidlá spôsobujú rakovinu mozgu, epilepsiu, a dokonca aj obezitu. Lenže nikto nemyslí na to, že množstvá umelých sladidiel, ktoré sa pridávajú do potravín sú kontrolované a nemôže sa stať, že by si prijala také množstvo, aby ti to potenciálne mohlo niečo spôsobiť. Zväčša maximálne množstvo sladidla, ktoré nájdeš v nejakej potravine, je aj stokrát menšie než dávka, ktorá by mohla byť nebezpečná.
foto: weheartit.com
Sladidlá sú často až tisíckrát sladšie než cukor, čiže ti z toho už logicky vyplýva, že toho veľa do potravín dávať nikto nemusí. Preto sú bezpredmetné aj obavy o obezitu nimi spôsobenú.
Veď predsa aj keby ovplyvňovali tvorbu inzulínu a ukladanie tukov, pri tom malom množstve sa bežnému človeku nič nemôže stať. Na druhej strane sú ľudia, ktorí si myslia, že vďaka diétnej kole môžu pojesť všetky sladkosti, na ktoré si len pomyslia. Čiže zrejme nepribrali z tej koly, ale z toho všetkého, čo pojedli po tom.
Sladidlá najčastejšie používajú diabetici, pretože oni nemajú k dispozícii trstinový cukor, med, javorový sirup, melasu, čím ty môžeš tieto sladidlá nahradiť. Samozrejme, prečo by sme používali tieto, hoci zdravé, ale aj tak kalorické náhrady bežného cukru, keď máme bezkalorické sladidlá?
Nuž, je to proste výhoda, ktorú so sebou priniesol pokrok spoločnosti a ľudia, ktorí sa zaujímajú o fitness si tak môžu dopomôcť k lepším výsledkom.
Najpoužívanejšie sladidlá
Medzi najznámejšie a najpoužívanejšie sladidlá patrí aj aspartam. Je to asi aj najviac obávané sladidlo, pretože je medzi ľuďmi všeobecne rozšírené, že spôsobuje rakovinu. Výskumy sú však kontroverzné a jeden dokonca skúmal ľudí, ktorí pili nápoje s týmto sladidlom. Záver výskumu bol, že títo ľudia nemajú vyššie riziko rakoviny, než ľudia, ktorí tieto nápoje nepili.
foto: weheartit.com
Ďalšie sladidlo je sacharín, ktorý tiež výskumy obviňovali z rakoviny, až kým neprišli k jednému dôležitému zisteniu. Metabolický proces, pri ktorom sa v potkanoch tvorila rakovina, u ľudí neexistuje.
Stévia je teraz jedno z najpopulárnejších sladidiel používaných namiesto cukru. Možno si myslíš, že je to rastlinka a nie spracované umelé sladidlo. V tom prípade ťa asi nepoteším.
Stévia, ktorú si kupuješ v obchode a dávaš ju do koláčov, už bola spracovaná. Výskumy sú v tomto prípade na utváranie záverov nedostatočné a do roku 2010 bola stévia v Európe aj zakázaná.
Posledné sladidlo je sukralóza. Pozri sa na zloženie tvojho ochuteného proteínu a iných fitness výrobkov. Pravdepodobne ju tam všade máš. Mnoho ľudí hovorí, že je toxická, lebo je v nej chlór. Áno, obsahuje prvok chlór, pretože sú ním nahradené iné atómy pri transformácii z cukru.
Lenže chlór obsahujú aj iné potraviny. Dokonca aj zelenina. Toxický je len vo vysokých dávkach a ako sme už povedali, sladidiel tak veľa v potrave jednoducho neprijímaš. Opäť, výskumy, ktoré nachádzali na myšiach a potkanoch nejaké choroby, nemôžeš porovnávať so svojím príjmom. Tieto zvieratká toho dostávali naozaj obrovské množstvo a dokonca ani nie sukralózu, ale jej veľmi podobnú látku.
foto: weheartit.com
Umelých sladidiel existuje omnoho viac. Snažila som sa však vybrať tie najpoužívanejšie. V potravinách ich nájdeš pod označením okolo E 950 (vyššie aj nižšie čísla okolo tohto).
foto: weheartit.com
Takže na záver
Dúfam, že tento článok ti pomohol spraviť si nejaký záver v tejto stokrát opakovanej, ale nikdy poriadne vysvetlenej téme. Väčšina stránok vyťahuje len to zlé, ale nepozrie sa na to podrobne a len šíri rôzne hoaxy. Týmto článkom ťa nechcem povzbudiť k tomu, aby si začala umelé sladidlá používať vo všetkom, čo upečieš. Chcem ťa len uistiť, že ak ich budeš používať ako pomocníkov pri strave, neznamená to, že ti kvôli tomu nutne hrozí nejaká choroba.