Pexels/Mikhail Nilov/Daniela Constantini

Strava tvorí základ zdravého životného štýlu. Či sa iba udržuješ vo forme alebo sa snažíš zhodiť nejaké kilá, mala by si si dať pozor na to, či je tvoje jedlo dostatočne pestré a vyvážené. Niektorých potravín je však ťažké sa vzdať… Aj keď, stačí ich len správne nahradiť.

Jednoducho si zvolíš ich „lepší“ variant. My ti poradíme chutné náhrady, ktoré budú pre tvoju postavičku a zdravie najlepšie!

Klasický jogurt – Skyr/Grécky jogurt

Ovocné jogurty, ktoré poznáme už od malička, obsahujú množstvo zbytočne pridaného cukru, farbiva či „éčiek“. Ideálne bude, ak si zvolíš grécky jogurt (pozor, nie jogurt gréckeho typu) a dochutíš si ho sama. Grécky jogurt je bohatý na bielkoviny a obsahuje minimum cukru či tuku.

Podobný je aj skyr – islandský jogurt, ktorý je plný proteínov.

Cukor – Erytritol

Nevieš si predstaviť život bez sladkej chuti? Biely rafinovaný cukor v jedálničku je však veľké NIE. Aj ten môžeš ľahko nahradiť, napr. stéviou či erytritolom. Erytritol je novodobou náhradou cukru a milovníci zdravej stravy ho doslova zbožňujú. Prirodzene sa vyskytuje v niektorých druhoch ovocia a využíva sa ako bežný cukor na sladenie. No nemá žiadne kalórie. Skvelé, že?

Biela múka – Celozrnná/Špaldová múka

Ak si myslíš, že sa pri diéte musíš vzdať múčnych výrobkov úplne, si na omyle. Stopku potrebuje iba biele pečivo, to celozrnné si môžeš dopriať, ak máš naň chuť. Ak doma pečieš sama, nahraď teda klasickú bielu múku za inú. Pri pečení koláčov napr. za špaldovú, kokosovú či mandľovú, a pri pečive zvoľ tú celozrnnú.

V bielej múke totiž chýbajú všetky dôležité látky, ktoré v celozrnnej ostávajú. Celozrnná múka obsahuje vysoký podiel vlákniny a vitamínov.

Sladká smotana – Kokosové mlieko

Miluješ rôzne omáčky a smotanu na varenie či šľahanie využívaš bežne? Žiaľ, tie obsahujú veľa tuku. Skús siahnuť po kokosovom mlieku – výsledok bude rovnaký a chuť exotickejšia.

Kyslá smotana/majonéza – Biely jogurt

Ak sa v tvojej chladničke často vyskytuje aj kyslá smotana, ktorú používaš ako dip, napr. k hranolčekom, vymeň ju za čistý biely jogurt, ktorý neobsahuje toľko tuku. Stačí si ho len okoreniť a zdravá náhrada je vybavená.

Zemiakové hranolky – Batátové hranolky

Nevieš sa vzdať hranolčekov? Ak si už na ne dostala chuť, siahni radšej po tých, ktoré sú z batát. Ide o sladké zemiaky, ktoré síce majú o niečo viac kalórii, no hladinu cukru v krvi zvyšujú pomalšie než klasické. Využiť ich môžeš aj na pyré.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Chudnutie