Sladké, letné potešenie
FitnessTeraz je čas jahodovej, čučoriedkovej a malinovej sezóny. Bol by hriech nevyužiť tieto dobroty v nejakej chutnej dobrote. Rozhodla som sa vyskúšať nový recept – tento koláč je naozaj chutný a môžeš ho vyskúšať v niekoľkých variantách podľa tvojej chuti.
foto: autor
Najskôr si musíš pripraviť korpus, na ktorý využiješ tieto ingrediencie:
200 g pomletých ovsených vločiek, ktorú zomelieš na hladko v mixéry, 50 g cukru z trstinových kvetov alebo môžeš použiť aj trstinový cukor, 100 g kokosového oleja (ak ho nemáš môžeš použiť aj maslo) a nakoniec budeš potrebovať jeden vanilkový lusk. Všetky tieto suroviny zmiešaj, daj ich do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Vlož pred pripravený korpus do vyhriatej rúry na 180° na 15 minút.
Keď korpus upečieš, nechaj ho poriadne vychladnúť. Kým chladne môžeš si pripraviť náplň koláča. Budeš na ňu potrebovať:
500 g ovocia (napr. jahody, maliny alebo zmes ovocia), ktoré mierne popučíš a šťavu odleješ do inej misky, ale nevylej ju, použiješ ju neskôr na želatínu. Ďalej oddelíš z 3 vajíčok bielka od žĺtok. 3 žĺtky vymiešaj so 100 g trstinového cukru dohladka, následne do tejto zmesy pridaj 500 g tvarohu (najlepšie hladkého) a 1 lyžicu citrónovej šťavy. Ovocie zmiešaj s týmto tvarohovým krémom. 3 bielka vyšľahaj do hustej hmoty. Zvlášť si vymiešaj aj 500 ml šľahačkovej smotany (musí mať minimálne 33%, aby sa ti vytvorila hustá šľahačka). Vymiešané bielka a šľahačku zmiešaj postupne s tvarohovým krémom. Následne 10 plátkov želatíny namoč na 10 minút do vlažnej vody. Prebytočnú vodu vylej a pridaj ku želatíne 4 lyžičky ovocnej šťavy, ktorú si predtým vytlačila z ovocia. Pomaly a za stáleho miešania želatínovú zmes zahrievaj, ale nevar. Túto pripravenú želatínu dobre premiešaj so zmesou, ktorú následne rozotrieš na upečený korpus. Koláčik nechaj v chladničke odležať minimálne 3 hodiny.
foto: autor
Vu á la chutný, letný, osviežujúci koláč je na svete. Ak sa ho rozhodneš vyskúšať, podeľ sa so mnou o tvoj výtvor. Dúfam, že budeš trošku hravá a niečím ďalším obzvlášniš tento recept.
titulné foto: self.com