Gastro je dnes na výslní a na Slovensku vďaka tomu vznikajú úžasné projekty. Kým niektoré idú cestou mainstreamu, iné sa poddávajú alternatívam. Tak ako bistro s cukrárňou Simply Vegan, ktoré v Prievidzi otvorili Petra Richterová a Soňa Makranská. Ich zdravé výtvory žiaria všetkými farbami dúhy a vznikajú z čistej lásky k jedlu aj zvieratám.

Odzadu.sk
Staň sa blogerkou

Ahojte baby, svoju reštauráciu a cukráreň vediete vo dvojici už takmer rok. Prezraďte nám, ako sa to celé začalo?

Spoznali sme sa v predchádzajúcej práci, ktorá bola tiež vegánskeho smeru. V tom období sme obidve blúdili bezcieľne svetom nenaplnené a stále sa hľadali, utekali do sveta, lebo sme si mysleli, že tam nájdeme uspokojenie. To sme však len utekali samé pred sebou. Obidve sme hľadali niečo, čo by nás nás bavilo a bolo také naše. Ak by nám však vtedy niekto povedal, že nás bude živiť to, čo nás baví, tak sa mu vysmejeme do tváre. 🙂

Foto: Simply Vegan

Foto: Simply Vegan

Prečo? 🙂

Nebol to totiž svet, v akom sme boli vychovávané, skôr tam dominovalo to, čo človek musí a čo sa patrí. Mysleli sme si, že šťastie a spokojnosť sú veci, ktoré si na teba buď sadnú alebo nie. Až neskôr sme pochopili, že svet okolo seba si tvorí človek sám, vlastnými postojmi a myšlienkami. Praj a bude ti dopriate : ) Tak sme konečne vložili silu samé do seba a povedali si, že na to máme. Keď sa teraz na to spätne pozeráme, bola to dlhá cesta, no každá cesta má nejaký začiatok a bez toho prvého odpichu, keď skočíš do neznáma, to nejde.

Aké boli začiatky a s akými predstavami ste do toho vôbec išli?

Keď žiadne nemáš, môže ťa to len pozitívne prekvapiť. Dnes sa však pri spomienkach na začiatky chytáme sa za hlavu, pretože sme často vôbec nerozmýšľali, ale skôr sa nechávali unášať srdcom. A myslíme si, že práve preto nám to ,,vyšlo,,. Nikdy sme nerozmýšľali dopredu a dokonca aj keď sme sa dostali k priestoru, ktorý sme mali rekonštruovať, nevedeli sme ešte čo tam vlastne budeme robiť. Možno to bude znieť nepochopiteľne, no neriešime veľmi budúcnosť, nechávame sa únášať silou prítomného okamihu. Ten zaúradoval hlavne vo chvíli, keď nám na otvorenie prišlo 150 ľudí a zrazu sme precitli do reality a povedali si „hups toto je už trošku zodpovednosť“. No nezľakli sme sa a myslíme, že sme sa s tým popasovali veľmi dobre.

Foto: Simply Vegan

Foto: Simply Vegan

Obe ste vegánky a aj jedlo, ktoré ponúkate, je vegánske. Ako k tejto filozofii pristupujete?

Vegánstvo nie je len životný štýl, ktorý zmení zloženie jedálnička, ale donúti ťa radikálne prehodnotiť svoje životné priority a hodnoty. Tento pohľad na svet bolo to prvé, čo spojilo tak rozličné osobnosti, ako sme my dve. Až neskôr sme zistili, že aj keď sme navonok odlišné, vo vnútri je veľa podobného. Naším hnacím motorom číslo jedna bolo od začiatku ukázať ľudom, že vegánska strava je pestrá, plnohodnotná a bez chuťovej ujmy. Milujeme zvieratá a robíme to pre ne! Toto leto oslavujeme rok od otvorenia a nemôžeme byť šťastnejšie.

Ak to nie je tajomstvo, ako ste sa dostali k vegánskej strave?

K vegánskej strave nás priviedol určite sám život. Dostali sme sa do bodu, keď sme sa cítili oklamané celým svetom po tom, čo sme sa pozreli „za oponu“. To, čo sa deje v živočíšnom priemysle, nás vydesilo. Neboli to tie isté usmiate a tancujúce zvieratá, ktoré sme ako deti vídali v reklamách alebo na obaloch potravín. V tom okamihu sme si povedali, že s týmto nechceme mať nič spoločné. Riadime sa mottom: Buď tou zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete. Aj preto naše Simply Vegan považujeme skôr za poslanie, ako za prácu.

Foto: Simply Vegan

Foto: Simply Vegan

Okrem toho, že varíte ako v bežnej reštaurácii, máte aj cukrársku výrobňu. Kde všade môžeme vaše koláčiky nájsť?

Pečieme koláčiky denne čerstvé k nám do bistra, ale aj na súkromné objednávky, svadby, oslavy a toto leto budeme zásobovať aj prvú kaviareň.

V čom je vegánske či raw pečenie špecifické? Aké suroviny používate a čím nahrádzate živočíšne produkty?

Špecifické je tým, že okrem toho, že nepoužívame žiadne živočíšne produkty vrátane medu, snažíme sa ísť najzdravšou možnou cestou. V našich výrobkoch preto nenájdeš žiaden cukor. Pre niekoho sa to možno zdá nemožné, urobiť zákusok bez vyššie spomínaných ingrediencií, no snažíme sa boriť mýty a pozeráme sa na gastronómiu úplne inak. Raw tortičky sú okrem toho aj bezlepkové, takže sú vhodné aj pre celiatikov. Obsahujú veľa orieškov, zdravých tukov, dosladené sú buď ďatlami, kokosovým cukrom alebo agáve.

Foto: Simply Vegan

Foto: Simply Vegan

Akí zákazníci k vám najčastejšie prichádzajú? Zrejme to nie sú len vegáni…

Prevažná väčšina našich zákazníkov sú určite ľudia, ktorých už nebavia tie klasické vývarovne, ktoré neprinášajú nič nové, ale stále varia to isté dokola. Keďže my varíme intuitívne bez receptov, každý deň je aj pre nás veľkým prekvapením, čo vytvoríme. Naše jedlá sú plné chuti, bez zahusťovania, bez zbytočných polotovarov a často počujeme, že naša strava je taká ,,domácka,,. Pre našich zákazníkov pripravujeme veci tak, ako by sme ich chceli v reštaurácii samé dostať. Nielen, že nemáme recepty, ale ani neprepočítavame a nekalkulujeme. Ingrediencie totiž nevyberáme podľa ceny, ale podľa kvality.

Dokážete sa už po roku svojím gastro projektom uživiť?

Keď sme sa do tohto celého púšťali, peniaze pre nás nehrali žiadnu rolu. Nerobili sme to pre pár papierov, no je fajn pocit, keď človek robí niečo, čo miluje a slušne ho to uživí. A čo je najväčšia výhra? Keď aj máme dostatok materiálna, ale nič to pre nás neznamená. Veríme, že keď človek robí správne veci, neriadi sa egom, snaží sa urobiť svet lepším miestom, bude mu dopriate po všetkých stránkach, aj po materiálnej. Veríme na silu karmy a výrok ,,Čo dáš, to dostaneš,,. No ten hnací motor a vášeň je niekde úplne inde a žiadne peniaze sveta by nedokázali vyplniť tú dieru v nás, ktorej stačí pár milých slov od zákazníkov a keď počujeme, že aj najväčší mäsožravci u nás vylizujú taniere. 🙂

Foto: Simply Vegan

Foto: Simply Vegan

So Simply vegan si určite plníte sny. Máte nejaké ďalšie ciele?

Aj keď to znie zvláštne, toto nebol sen ani jednej z nás. A možno áno, len sme o tom nevedeli. Dostali sme sa k tomu ako somár ku kope sena a preto to možno tak funguje, lebo sme odhodili staré okovy a nebáli sa prísť s niečim novým v tak malom meste ako je naša Prievidza. Cez naše Simply Vegan sa nám plnia sny hlavne o mierumilovnejšom svete, kde sú zvieratá viac ako len jedlo. To je hlavný hnací motor, prečo s radosťou vstávame každé ráno o štvrtej. Budúcnosť neplánujeme, ona to pre nás určite pripraví tak, že budeme šťastne s otvorenými ústami pozerať, čo sa to deje. Nikam sa neponáhľame, len si to užívame, pretože cesta je cieľ.