Recept: Vyskúšaj tradičné šišky bez smaženia, nadýchané ako obláčik
Life
Klasické šišky sú neodmysliteľnou súčasťou fašiangov. Patria medzi najobľúbenejšie sladké dobroty, avšak ich príprava zahŕňa smaženie, čo nemusí každému vyhovovať. My ti dnes prinášame recept na rovnako chutné šišky, avšak bez mastného vyprážania.
Táto verzia je vhodná naozaj pre všetkých. Je zdravšia, má menej tuku aj kalórií, je nesmierne jednoduchá na prípravu, avšak šišky sú stále rovnako chutné a nadýchané.
Recept na šišky bez smaženia
Ingrediencie
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 50 g masla/1 dcl oleja
- 1/2 kávovej lyžičky soli
- kvások
- džem
Kvások:
- 3 dcl teplého mlieka (nie horúceho!)
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 3/4 kocky droždia (cca 30 g)
Postup
Ako prvé si spravíme kvások. V teplom mlieko rozmiešame 3 polievkové lyžice cukru a rozdrobíme doň droždie. Prekryté utierkou necháme odpočívať.
V druhej miske si zmiešame preosiatu polohrubú a hladkú múku. Primiešame soľ a pridáme rozpustené maslo či olej. Prilejeme hotový kvások a žĺtky. Všetky suroviny spolu vymiesime tak, aby sa hmota ľahko oddeľovala od misky.
Misku s cestom prekryjeme bavlnenou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Keď cesto zdvojnásobí svoju veľkosť, opäť ho premiesime a necháme ďalej kysnúť, približne 30 minút.
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Približne na hrúbku 1-1,5 centimetre. Pomocou väčšej formičky alebo pohára vykrajujeme kolieska, ktoré následne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto poukladané ich necháme pod utierkou opäť kysnúť.
Za ten čas si dáme rozohriať rúru na pečenie, na 190 °C. Kým sa rúra rozohreje na požadovanú teplotu, šišky stihnú mierne podkysnúť. Potom pomocou opačného konca varešky spravíme do šišiek dierky a plníme ich džemom podľa chuti. Odporúčame spraviť skôr väčšie – hlbšie aj širšie, keďže šišky počas pečenia zväčšia svoj objem. Pečieme do zhnednutia, približne 15 minút.
Upečené šišky môžeme poprášiť ešte práškovým cukrom a vychutnávame. Z takejto dávky vyjde približne 20 kúskov.
Prajeme dobrú chuť!