Je to úprimná láska alebo chorobná žiarlivosť - Takto to zistíš

V zdravom vzťahu sú láska a dôvera neoddeliteľnými súčasťami. Každá z nás chce úprimne milovaná a dôležitá pre svoju polovičku. Avšak medzi hlbokou láskou a chorobnou žiarlivosťou môže byť tenká hranica, ktorú len ťažko rozoznať.

Posvietili sme si teda na 6 varovných signálov, ktorým by si mala venovať pozornosť. Výrazne totižto prekračujú pomyselnú hranicu, kedy láska ide bokom.

Zisti, či je to úprimná láska alebo chorobná žiarlivosť

Prehnane kontroluje tvoj čas a aktivity

Jedným z hlavných znakov chorobnej žiarlivosti je snaha partnera ovládať tvoj čas. Časté otázky o tom, kde si, s kým si, a kedy sa vrátiš, môžu zo začiatku pôsobiť ako záujem. No ak sa stávajú pravidlom a sprevádza ich neustále vypytovanie sa, môže ísť o signál, že partner má problém s dôverou. V láske by mal mať každý priestor na vlastné aktivity a osobný čas bez toho, aby bol neustále kontrolovaný.

Bezdôvodne žiarli

Zdravá žiarlivosť je prirodzenou súčasťou každého vzťahu. Ak však tvoj chlap reaguje prehnane na úplne nevinné situácie – napríklad na to, že sa bavíš s kolegom, alebo keď ideš von s kamarátkami – môže to naznačovať chorobnú žiarlivosť. Neustále podozrievanie, kontrolovanie tvojho mobilu alebo sociálnych sietí už nie je prejavom lásky, ale straty dôvery.

Manipuluje tebou a vytvára na teba emocionálny tlak

Chorobná žiarlivosť sa často prejavuje aj manipuláciou. Partner môže vyvolávať pocit viny, ak sa s niekým stretávaš bez neho, alebo ak máš vlastné záujmy, ktoré nezdiela. Snaží sa v tebe vzbudiť pocit, že bez jeho prítomnosti robíš niečo zlé, a môže sa ti vyhrážať koncom vzťahu, ak nezmeníš svoje správanie. To je jasný znak toho, že jeho žiarlivosť presahuje hranice zdravého vzťahu.

Žiarlivosť
zdroj: Unsplash/Yared Leura

Potláča tvoju osobnosť

V skutočnej láske by si mala byť akceptovaná taká, aká si. Ak sa kvôli partnerovej kontrole cítiš, že musíš potláčať svoje záľuby, vzdávať sa svojich snov alebo sa správať podľa jeho predstáv, ide o jasný prejav nezdravej kontroly. Každý človek má právo na svoj vlastný priestor a slobodu v rámci vzťahu.

Vyvodzuje závery bez komunikácie

Základ vzťahu založeného na dôvere tvorí otvorená komunikácia. Ak však partner robí unáhlené závery bez toho, aby sa s tebou porozprával, je to znak jeho vnútorných neistôt. Dôležité je, aby ste si veci vyjasňovali otvorene, nie cez výčitky a podozrenia. Chorobná žiarlivosť často vedie k tomu, že partner automaticky predpokladá to najhoršie, aj keď k tomu nie je žiadny dôvod.

Izoluje ťa od priateľov a rodiny

A posledným z najvážnejších prejavov chorobnej žiarlivosti, ktorý ti predstavíme, je snaha partnera izolovať ťa od tvojich blízkych. Ak ti vyčíta, že tráviš priveľa času s rodinou alebo priateľmi, alebo sa snaží kontrolovať, s kým sa stretávaš, ide o alarmujúci znak. Partner, ktorý ťa naozaj miluje, by ťa mal podporovať v udržiavaní tvojich vzťahov mimo toho partnerského, nie ich obmedzovať.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Dating