Máš problém zblížiť sa s ľuďmi - Možno si emocionálne nedostupná

Zdá sa ti, že tvoje vzťahy stagnujú? Máš pocit, že nikto ti nerozumie a robí ti problém s kýmkoľvek sa zblížiť? Možno si emocionálne nedostupná. Ide o stav, kedy človek vedome či nevedome uzamkýna vlastné pocity a emócie vo svojom vnútri. Chráni sa pred ostatnými, drží si odstup, hoci si to často ani neuvedomuje.

Nazdávaš sa, že by to mohol byť aj tvoj prípad? Stačí, ak budeš na sebe sledovať tieto znaky a pravdu si sama potvrdíš.

Ak sa ťa týka týchto 6 vecí, si emocionálne nedostupná

Vyhýbaš sa hlbším vzťahom

Hlboké vzťahy so sebou prinášajú záväzky. A to je niečo, čoho sa ty „na smrť“ desíš. Sľúbiť niekomu niečomu, prehlbovať vzťah a byť „nútený“ stretávať sa s niekým za účelom bližšieho spoznávania. Spoločné koníčky či úprimné priateľské rozhovory, také ti nič nehovorí. Akonáhle sa začneš s niekým zbližovať, cúvneš a postavíš okolo seba ochrannú bariéru.

Máš problém prijať lásku …

Cítiš sa nekomfortne vždy, keď ti niekto zloží pochvalu, vysloví náklonnosť alebo prejaví lásku. Jeden z najčastejších znakov emocionálnej nedostupnosti. Samozrejme, môže byť aj známkou nízkeho sebavedomia, respektíve kombináciou týchto dvoch aspektov. Máš problém prijať tieto prejavy, pretože sa potom cítiš otvorenejšia a tým aj zraniteľnejšia.

Osud si tvoríš sama
zdroj: Pexels/Ata Daftarifard

Ak máš partnera a nevieš, ako mu vyjadriť lásku inak ako slovami „Milujem ťa“, prečítaj si TENTO náš článok. Psychologička nám v ňom poradila, ako na to.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life