Unsplash/Roberto Nickson

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kým niektoré ženy sa v tom vyžívajú, iné už aj pomyslenie na to, že ich doma čaká upratovanie, priam desí. Nebudeme si klamať, je to nutnosť, ktorá nám dokáže zabrať veľa času, no ak nechceme žiť v špine, nemáme na výber. Sú ľudia, ktorí dokážu pri domácich prácach vypnúť hlavu a poriadok v byte im doslova prináša aj pokoj v duši. A potom sú tu aj takí, ktorí neumytý riad či hurikán v šatníku vôbec nerozhodí.

Nech už patríš do akejkoľvek skupiny, obe spája to, že výsledok by chceli mať rovnaký. No nie obe skupiny sú tomu ochotné a schopné venovať svoj čas a energiu. Ak je to aj tvoj prípad, možno ti s tým pomôže zopár našich rád a trikov, ktoré sme pre teba vybrali, aby si si uvedomila, že upratovanie nemusí byť nutné zlo.

Prvá vec, ktorú si zapamätaj, je fakt, že poriadok sa nemusí robiť, stačí, ak sa bude udržiavať. Predstav si, že sa ti doma kopí množstvo vecí, stoly sú zapratané, na zemi je prach, … ty sa len dívaš a si zúfalá z toho, že budeš musieť upratovaniu venovať niekoľko hodín. S tým ti však pomôže jedna skvelá rada – nauč sa dávať veci vždy na svoje miesto.

Áno, každá vec má svoje miesto, no ako dobre vieš, často sa na ňom udrží len chvíľu. Vezmeš niečo do ruky a „iba“ to položíš niekam inam, veď potom to vrátiš na pôvodné miesto. Lenže takýmto štýlom máš znova všade veľa vecí a bordel na očiach. Ak sa začneš trochu kontrolovať a venuješ pár sekúnd tomu, aby si veci dávala tam, kam patria, už na prvý pohľad budeš mať vždy upratané.

Chce to len menšiu dávku trpezlivosti a rýchlo si na to zvykneš. Keď to zanedbáš, množstvo vecí, ktoré bude treba spratať, sa bude iba zväčšovať, čo znamená, že si budeš musieť naozaj vyhradiť čas na domácnosť, ktorý si si mohla ušetriť na iné (lepšie) aktivity.

Ďalšou dobrou radou sú úložné priestory a organizácia v nich. 

Ak bordel nemáš na očiach, potom žiaden nie je, no nie? Ak chceš mať na pohľad vždy poriadok a nebáť sa toho, čo si o tebe pomyslí návšteva, mysli na úložné priestory. Veci si ukladaj do skriniek, v ktorých budeš mať rôzne boxy, krabičky či iné pomôcky, ktoré ti pomôžu s prehľadom a organizáciou.

Ulož si ich tak, aby si ich vedela ľahko nájsť a neboj sa pridať nápisy – ak budeš mať v skrini 5 rôznych boxov s vecami, nápisy a označenia ti ušetria čas, ktorý by si stratila tým, že by si sa prehrabovala v tom nesprávnom.

Ak nechceš mať pocit, že na teba všetko padá, jednoducho sa musíš zbaviť všetkého, čo nepoužívaš, i keď máš pocit, že sa to možno jedného dňa zíde. NIE! Hromadenie ti k poriadku nikdy nedopomôže. Po tom, čo sa naučíš organizačnému poriadku, ti už neostane veľa povinností.

Vyčistiť kúpeľňu, toaletu, utrieť prach, povysávať, … rozdeľ si jednotlivé body na viacero dní po sebe, počas ktorých im venuješ oveľa menej času, akoby si mala stráviť celú sobotu s handrou v ruke a večer padnúť do postele s myšlienkou, že si stratila deň kvôli takýmto povinnostiam.

Vo štvrtok si prebehni kúpeľňu s wc, v piatok utri prach a povysávaj, … a víkend si uži po svojom!

Triky, ktoré ti v domácnosti pomôžu ušetriť miesto

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife