pixabay.com

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zima je na konci a možno sa aj ty cítiš bez energie, negatívne naladená alebo oslabená po rôznych predchádzajúcich ochoreniach. Našťastie tu máme jar a spolu s ňou čas, kedy všetko kvitne a ožíva. Dovoľ to aj svojmu telu a poď sa s nami zbaviť toxínov!

Detox organizmu znamená jeho očistenie od rôznych škodlivých látok, ktoré sa v ňom stihli nahromadiť. Uskutočniť by si ho mala len ak si zdravá, nie si tehotná, nemáš menej ako 18 alebo viac ako 70 rokov. Ideálna dĺžka trvania detoxu by mali byť 2 týždne, a vôbec by pre teba namal znamenať hladovanie. Ide skôr o to, že namiesto energeticky bohatších a tučnejších jedlách, ktoré zvykneme v zime preferovať, si budeš voliť ich ľahšie a stráviteľnejšie varianty. Čo teda robiť, aby si sa cítila ako znovuzrodená?

Pohyb – základom je pohyb, pri ktorom sa vďaka potu zbavíš toxínov o čosi rýchlejšie. Vyber si taký druh pohybu, ktorý ti vyhovuje najviac. Nemusíš makať vo fitku, pomôžu aj rýchle prechádzky, či bicyklovanie. 

www.pixabay.com

Telesná regenerácia –  a po zvýšenej fyzickej aktivite si dopraj odpočinok. Zájdi na masáž, použi peeling a zbav tela odumretých buniek. Budeš sa cítiť ako znovuzrodená.

Vyhoď tučné jedlá –  ak si zvyknutá jesť vo fasfoodoch, tak na to rovno zabudni. Detox je tom, že zo svojho jedálnička vyhodíš všetky polotovary, vyprážané a tučné jedlá. To znamená stop hranolčekom, chipsam, pizzy, údeninám a tak ďalej. Vhodné je tiež obmedzenie soli a slaných jedál.

Obmedz mäso a mliečne výrobky – na istý čas osloboď svoje telo od ťažšie stráviteľných bielkovín a laktózy. Práve laktóza spôsobuje u určitých ľudí nadúvanie a nepríjemné pocity. Možno zistíš, že tvoje problémy s trávením, či s pleťou vychádzajú práve z mliečnych výrobkov. 

www.pixabay.com

Vyhýbaj sa umelým sladidlám a cukru – takže všetky zákusky a iné sladkosti nahrať ovocím a zeleninou. Skvelá je listová zelenina, repa, ovsené vločky, ryža, pohánka a rôzne klíčky a semiačka. Potrebné zdravé tuky doplníš z rýb, orechov alebo avokáda. Strukoviny dodajú telu nevyhnutné bielkoviny, a namiesto soli si jedlo okoreň bylinkami. Na detoxikáciu je skvelá kurkuma, chuť ti dodá aj cesnak, či citrón.

Pi! Ale nie alkohol – vodu striedaj s bylinnými čajmi, ktoré sú nabité antioxidantmi. Snaž sa vyhodiť všetky sladené nápoje a alkohol, pričom dbaj na to, aby si dodržiavala pitný režim. Hydratácia je presne to, čo tvoje telo potrebuje. Obmedz kofeín, ktorý pôsobí ako diuretikum a zbavuje tvoje telo vody.

www.pixabay.com

Zameraj sa na jedenie – a tým myslím proces jedenia. Vždy si vyhrať čas, ktorý venuješ príjmu potravy a nezaoberáš sa pri tom ničím iným. Sústo musíš poriadne pohrýzť, aby sa enzýmy prítomné v slinách mohli spolupodieľať na využití živín, ktoré prijímaš. Zároveň tak zješ oveľa menej jedla ako pri rýchlo hltaní.

Správne načasovanie – dôležité je vybrať si čas jarného detoxu na obdobie kedy vieš, že sa nebudeš zúčastňovať žiadnej veľkej udalosti, ktorá by mohla ohroziť tvoj jedálniček.

Spánok – nastav si spánkový režim tak, že budeš chodiť spať a vstávať v určitú jednotnú hodinu. Spánok je veľmi dôležitá časť dňa, pretože sa počas neho vyplavujú hormóny potrebné pre správne fungovanie organizmu a zároveň si tvoja myseľ aspoň na chvíľku odpočinie. 

www.pixabay.com

Medituj – a k tomu správne dýchaj. Je len na tebe akú polohu si zvolíš, hlavne nech sa cítiš pohodlne. Zhlboka sa nadýchni a vydýchni. Snaž sa na moment zastaviť a vnímať svoje myšlienky, postupne ich nechaj vyblednúť a sleduj svoj dych. Tvoja myseľ sa upokojí a telu dodáš potrebný kyslík. Obmedzíš tým stres, ktorý sa veľkou mierou podieľa na vzniku rôznych ochorení.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieFitness