Milujem pečenie. Či už na rodinné oslavy, do školy pre radosť alebo cez víkend ku káve. Vždy pečiem ja.

Lenže ja, ako správne dievča čo cvičí a stravuje sa zdravo, chcem aj piecť zdravo. Snívam o tom, že si raz otvorím reťazec cukrární  po celom Slovensku, kde sa budú podávať samé dobroty.

Odzadu.sk
Staň sa blogerkou

Ale predsa niekde musím začať nie? Osemnásteho decembra som povedala mame: „Mami, tento rok žiadna biela múka, stužený tuk a biely cukor. Tento rok pečiem ja.“

Receptov, ktorých som našla, bolo veľa. Niektoré som použila klasické a nahradila zdravšími surovinami a niektoré som si dotvorila podľa seba.

Tu vám prinášam tri najobľúbenejšie recepty týchto Vianoc:

tumblr_oigkabi9ks1ry5naio1_500

Zdroj: tumblr.com

Medovníčky

120g mletých lieskových (vlašských) orechov

120g ovsenej múky

200g špaldovej múky

120g medu

3 vajíčka

½ prášku do pečiva

Škorica, korenie na perníky, vanilková aróma, kakao

Všetky suroviny spolu zmiešame, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme minimálne na hodinu do chladničky. Po uplynutí času rozvaľkáme na doske 0,5cm a vykrajujeme medovníčky. Pečieme pri 190◦C cca 8-9 minút.tumblr_oihh56f6rc1ru93e8o1_500

Zdroj: tumblr.com 

Linecké pečivo

300g špaldovej múky

200g kokosového tuku

100g kokosového (ovocného, trstinového) cukru

1 vajíčko

Všetky suroviny opäť zmiešame, odložíme na noc do misky na chladné miesto a na druhý deň vykrajujeme kolieska, pečieme do zlatista a zlepujeme domácim džemom.

 

Raw guličky

2 šálky kokosu + na obalenie

1 šálka datlí bez kôstky

1 lyžica medu

Trochu vody

Kokos si pomelieme na jemnú múku, ďalej si rozmixujeme ďatle. Do vzniknutej zmesi pridáme kokos, med a trochu vody. Rukou tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v kokose.  Ak chcete recept ozvláštniť, stačí pridať do vzniknutej hmoty nasekané oriešky, sušené hrozienka, kakao, škoricu …

tumblr_nruy4rcmsv1s8zclso1_500

Zdroj: tumblr.com