Celozrnné pečivo
Pixabay/wolfganggerth

Zdravá strava sa často spája s mnohými mýtmi. Na instagramovom profile tojidlo sa objavilo porovnanie celozrnných a klasických potravín, ktoré ťa asi prekvapí. Znamená klasika automaticky niečo nezdravé?

Žiješ zdravým životným štýlom, veľa cvičíš a práve preto si zo svojho jedálnička vyradila všetko biele pečivo, cestoviny a podobné „nezdravé potraviny“? Urobila by to tak pravdepodobne každá z nás, pretože máme zaškatuľkované, že to celozrnné je zdravšie a má to menej kalórií. No je to tak naozaj?

Celozrnné potraviny sú bohatšie na vlákninu a presne to je dôvod, prečo sa odporúčajú jesť pri chudnutí. Tým, že majú tieto potraviny viac vlákniny je jasné aj to, že nás o čosi viac zasýtia.

Cestoviny žena
zdroj: Pexels/Nadin Sh

Je biele pečivo naozaj také zlo?

Taký celozrnný chlebík ma iba o 1 gram vlákniny viac ako tvoj obľúbený čerstvý biely rožok, croissant alebo chlebík, ktoré si odopieraš.

Tento jeden gram vlákniny ťa teda nezasýti o toľko viac, že si aspoň raz za čas nemôžeš dať aj svoj obľúbený rožok. Samozrejme, celozrnný variant pečiva má menej kalórií, ale ani tento rozdiel nie je tak markantne veľký, že by bolo biele pečivo také zlo.

Croisant
zdroj: Pexels/JÉSHOOTS

Takto je to s prílohou

Rozhodla si sa žiť zdravo a preto si nekupuješ nič iné ako celozrnné cestoviny. Pri tomto porovnaní vidíme, že celozrnný variant má o štyri gramy viac vlákniny ako biely. Toto číslo teda tiež nie je také vysoké, že by si už nikdy nesmela ochutnať tie klasické. Čo je však zaujímavejšie, biele cestoviny majú dokonca o niečo menej kalórií.

Podobne je to aj pri zdravšom variante ryže alebo zemiakov. Tie majú väčšie množstvo vlákniny a menej kalórií.

Ak si si teda myslela, že pri zdravom životnom štýle nesmieš jesť klasické potraviny, nie je to tak. Nemusíš ich úplne vyradiť zo svojho jedálnička. Platí tu jednoduché pravidlo – všetko s mierou.

Zdroj: Instagram/tojidlo

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Chudnutie