Pred necelými štyridsiatimi rokmi sa hamburger konečne vrátil do Nemecka. Dovtedy však prekonal dlhú cestu. Jeho trasa: Hamburg – Amerika – Hamburg. Ako sa z „patty“ – tak profesionáli nazývajú mäsovú placku medzi dvoma polovicami žemle ochutenú troškou kečupu − stalo najznámejšie občerstvenie na svete?

Kaskády slaniny, plátky syra, veľa kečupu a ešte viac majonézy, zopár krúžkov cibule a kúsok šalátu. Niektorí majú radi bohatú oblohu. Iní zase uprednostňujú skromnejší variant, jednoducho chillout-food v najrýdzejšej podobe. Každý má vlastnú predstavu, ako má vyzerať jeho obľúbený hamburger a kde si na ňom pochutí – či si ho pripraví sám doma na grile, alebo si ho kúpi v stánku v centre mesta známom svojimi hamburgermi, či v reštaurácii s rýchlym občerstvením na diaľničnom odpočívadle. Kto si však myslí, že hamburger vynašli americké reťazce rýchleho občerstvenia, ten nemá ani potuchy o jeho pravom pôvode.

 

Trvanlivý steak z Hamburgu

Pri pátraní v histórii sa musíme vrátiť až do 18. storočia – do Hamburgu, vtedy rovnako ako dnes najväčšieho európskeho prístavu. Námorníci si na plavby brali ako proviant tzv. hamburský steak. Pri tejto sušenej a konzervovanej hovädzej fašírke sa kládol väčší dôraz na trvanlivosť než na chuť. Napriek tomu dokázala zaujať aj v Novom Svete: s prisťahovaleckou vlnou do USA si hamburský steak našiel cestu cez veľkú mláku a po čase sa v transformovanej podobe stal neodmysliteľnou súčasťou americkej kultúry stravovania. Tomu napokon zodpovedá aj jeho názov, ktorý – ako sa väčšina bádateľov zhoduje – nie je odvodený od anglického ham (šunka). Vyzerá to tak, že metropola na Labe je krstnou mamou tejto obľúbenej fašírky.

 

Hamburger v Amerike

Pôvod názvu možno relatívne spoľahlivo doložiť. Oveľa náročnejšie je vysvetliť, ako sa hamburger stal obľúbeným americkým jedlom. Je to podobné ako pri mnohých ďalších jedlách, pri ktorých sa dá pôvod len ťažko určiť. Hneď niekoľko amerických štátov totiž tvrdí, že hamburger vznikol práve u nich – od Texasu cez Oklahomu a Wisconsin až po Connecticut. Podľa jednej z verzií majiteľ kaviarne Fletcher Davis v 80. rokoch 19. storočia servíroval ploché „patty“ na toaste. V inej verzii Charlie Negrin v roku 1885 vložil patty medzi dve polovice žemle, aby návštevníkom zemského veľtrhu uľahčil konzumáciu počas chôdze. Možno hamburgerom k ich popularite pomohol zmysel pre obchod, ktorý je pre Američanov typický. Prevádzkovatelia pouličných stánkov s jedlom jednoducho vymysleli nové jedlo, ktorému nemeckí prisťahovalci a námorníci, poznajúci pochúťku z Hamburgu,

nedokázali odolať. Stačilo len vložiť hamburský steak medzi dva plátky sendviča a predávať ho hladným námorníkom. Z hamburského steaku sa stal najprv hamburger a neskôr už len burger. Pod týmto názvom si získaval stále väčšiu obľubu po celej krajine.

 

Po dvesto rokoch opäť doma

V nasledujúcich rokoch postupne vznikli mnohé regionálne varianty, jedno však mali spoločné: patty a chlieb. Dodnes sú obe zložky súčasťou pravého hamburgeru – aj mimo USA. Po Amerike dobyl hamburger aj zvyšok sveta. Značnú zásluhu na tom majú reťazce rýchleho občerstvenia. Po otvorení prvej reštaurácie s hamburgermi – White Castle v roku 1921 v americkom Kansase − trvalo takmer dvadsať rokov, kým hamburger vykročil k svojmu svetovému úspechu: bratia Richard a Maurice McDonaldovci otvorili v kalifornskom San Bernardine svoju prvú reštauráciu. Ďalšie rýchlo nasledovali, aj v Nemecku: v roku 1971 bola otvorená prvá pobočka v Mníchove, 1976 v Hamburgu. A tak reštaurácie rýchleho občerstvenia priniesli hamburger opäť tam, kde takmer pred dvesto rokmi začal svoju púť okolo sveta ako hamburský steak.

 

Podľa Guinnessovej knihy rekordov najväčší hamburger v histórii vyrobili v Minnesote. Mal priemer tri metre a hmotnosť 914 kg. Na prípravu bolo okrem iného treba 27 kg slaniny, 23 kg šalátu, 18 kg uhoriek a 18 kg syra. Žemľa sa piekla sedem hodín a mäso štyri hodiny. A ešte malý dodatok: pri obracaní obrovského hamburgera si pomáhali žeriavom.

 

TIP:

Hamburger a grilovačka idú jednoznačne k sebe. Hovädzí je klasika, vyskúšali ste však morčací? Skvelý tip ponúka známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý na griloch Weber okrem osvedčených receptov zvládne aj menej tradičné pokrmy, ako napríklad štrúdľu. A nezabúda, samozrejme, na kvalitu surovín.

 

Morčací hamburger grilovaný na cédrovej doštičke:

odporúča Zdeňek Pohlreich, ambasádor grilov Weber Stephen

 

SUROVINY PRE 6 OSôB

Príprava: 20 minút

Spôsob grilovania: Priamy stredný plameň (175 – 230oC)

Grilovanie: 20-30 minút

 

NA OMÁČKU

125 ml kečupu

5 lyžíc worcesterovej omáčky

3 lyžice sójovej omáčky

1 lyžica jablčného octu

1 lyžica hnedého cukru

11/2 lyžičky horčičného prášku

11/2  lyžičky stredne ostrej chilli omáčky

(alebo podľa chuti; omáčka z orientálnej

predajne)

 

1 kg mletého morčacieho mäsa

(prednostne zo stehna)

4 lyžice najemno nasekanej šalotky

50 g zrnitých ovsených vločiek

1 lyžička hrubej morskej soli

1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho

korenia

 

6 rozkrojených žemlí

18 plátkov sladkých nakladaných uhoriek

krúžky cibule (podľa chuti)

 

NAVIAC

2 chemicky neošetrené cédrové doštičky, dlhé 30 – 40cm, hrubé 1 ½ cm, namočené

minimálne na 1 hodinu v pive alebo vo vode

 

Príprava: 20 minút

Spôsob grilovania: priamy stredný plameň (175 – 230 °C)

Dĺžka grilovania: 20-30 minút

 

PRÍPRAVA

➊ Prísady na omáčku zmiešame v strednej mise. Asi 125 ml odložíme nabok ako omáčku

na hamburgery.

➋ Mleté mäso zmiešame so šalotkou, ovsenými vločkami, soľou a korením a vytvarujeme

6 hamburgerov hrubých asi 2cm. V strede hamburgeru vytvoríme palcom alebo lyžičkou priehlbinu.

➌ Pripravíme gril na stredný plameň.

➍ Grilovací rošt očistíme kefkou. Cédrové doštičky necháme odkvapkať a ohrievame nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 5-10 minút, kým sa nezafarbia

a nezačnú mierne dymiť. Potom doštičky obrátime a na každú rozložíme 3 burgery.

Tie grilujeme nad priamym stredným plameňom pri zatvorenom poklope 15-20 minút. Po 10

minútach ich jedenkrát obrátime a potrieme omáčkou.

➎ Počas poslednej minúty grilovania žemle mierne opečieme nad priamym stredným

plameňom reznou plochou dolu. Burger do žemle doplníme uhorkou, omáčkou a cibuľou a podávame.

 

GRILOVANIE MORČACIEHO BURGERU NA DREVENEJ DOŠTIČKE
1111

 

 

 

 

 

➊ Burger grilujeme na doštičke asi 10 minút. Potom ich prvýkrát obrátime a potrieme omáčkou.

1111

➋ Burger grilujeme ďaľších 5-10 minút. Vo vnútri nesmie byť ani trochu načervenaný a teplota v jadre je 75 stupňov. Občas ich potrieme omáčkou.

1111

➌ Burger z tmavého stehna je šťavnatejší ako zo svetlých pŕs.