Dnes je prvý jesenný deň. Začína obdobie, ktoré má svoju čarovnú atmosféru. Príjemne teplé oblečenie, sfarbená príroda a potraviny, ktoré jeseň vystihujú. Jablká, slivky či hrušky teraz môžeš zakomponovať do svojich obľúbených receptov.
Navyše, keď budú pripravené vo fit verzii tak, ako nasledujúce inšpirácie, môžeš maškrtiť bez toho, aby si mala akékoľvek výčitky!
Raňajková miska s karamelizovanými slivkami a chrumkavou granolou
Na 2 porcie budeš potrebovať:
- 200 g zrelých sliviek
- 10 g medu
- 1 ČL olivového oleja
- 1/2 ČL škorice
- 30 g jemných ovsených vločiek
- 15 g mandlí
- 10 g trstinového cukru
- 1 ČL olivového oleja
- 1/4 ČL škorice
- 250 g jemného tvarohu
- 1 Barebells tyčinka
POSTUP:
Najskôr si pripravíme granolu – vločky zmiešame s nasekanými mandľami, cukrom a škoricou. Na troške olivového oleja ju za občasného miešania opečieme. Granolu necháme vychladnúť, aby bola chrumkavá.
Ďalej si pripravíme karamelizované slivky. Slivky odkôstkujeme, nakrájame nadrobno a spolu s medom, škoricou a olejom ich opečieme na panvici do zmäknutia (trvá to asi 4-5 minút). Následne sa pustíme do servírovania – granolu podávame v miske s teplými karamelizovanými slivkami, tvarohom a Barebells tyčinkou.
Jablkovo-pudingový koláč
Na cesto potrebuješ:
- 180 g hladkej špaldovej múky
- 30 g trstinového cukru
- 70 g masla
- 4 lyžice studenej vody
Na pudingovú vrstvu:
- 1 vanilkový Barebells milkshake (nahradíš 330 ml mlieka a cca 2 PL trstinového cukru)
- 25 g vanilkového pudingového prášku
Na jablkovú vrstvu:
- 2-3 väčšie jablká
- 1/4 ČL škorice
- 10-20 g trstinového cukru
POSTUP:
Múku zmiešame s cukrom a postupne zapracujeme maslo izbovej teploty, nakrájané na menšie kocky. Ďalej prilejeme vodu a z cesta vypracujeme hladké a jemne mastné cesto. Cesto v kuchynskom robote bude zo začiatku veľmi drobivé, tak sa nezľakni a nepridávaj hneď ďalšiu vodu. Na doske ho rozvaľkáme do tenkého kruhu a preložíme ho do vymastenej koláčovej formy (priemer 26 cm).
Ďalej si uvaríme puding – milkshake/vodu s cukrom dobre zmiešame s pudingovým práškom a varíme do zhustnutia. Necháme ho trošku vychladnúť a natrieme ho na pripravené cesto. Jablká nakrájame na tenké mesiačiky a (kľudne aj v dvoch-troch vrstvách) ich naukladáme na puding. Posypeme ich škoricou, trochou cukru a koláč pečieme pri teplote 170 stupňov približne 30 minút. Pred krájaním ho necháme úplne vychladnúť.
Hruškový Barebells koláčik
Základ tohto koláčika tvorí upečená hruška, ktorá je úžasne mäkká, šťavnatá, a okolo nej je jemné kakaové cesto, ktoré má vďaka milkshaku aj dostatok bielkovín. A kto by už mal výčitky z ovocia a kúsku koláčika bez cukru a múky?
Budeš potrebovať:
- 80g pomletých ovsených vločiek
- 2 vajcia
- 20g čokolády + 0,5 dc mlieka
- 1,5dc čokoládového Barebells milkshaku
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- 15g proteínového (alebo pudingového) prášku
- 20g kakaa
- akékoľvek sladidlo (flavdrops, erytritol, brezový cukor, …)
- cca 3 hrušky (záleží od veľkosti formy)
POSTUP:
Ovsené vločky pomelieme na múku a vyšľaháme si bielka. Čokoládu roztopíme v troche mlieka alebo shaku. Zmiešame dokopy vločky, proteín, kakao s milkshakeom, žĺtkami, čokoládou a primiešame do toho bielka. Podľa chuti dosladíme a na koniec pridáme kypriaci prášok.
Zmes dáme do formy na banánový chlebík s papierom na pečenie. Na spodok vložíme ošúpané hrušky, ktoré cestom zalejeme. Pečieme na 180 stupňov asi 47 minút. Pri podávaní ho môžeme poliať čokoládovou polevou.
Prajeme ti príjemné maškrtenie!
V spolupráci s Barebells Slovensko