Práve teraz je čas, kedy v prírode môžeš nájsť takzvaný medvedí cesnak. Nenápadná zelená bylinka v sebe ukrýva veľa prospešných látok a nazýva sa aj jarným detoxikačným zázrakom. Poznáš všetky jeho účinky a využitia?

Okrem toho, že je medvedí cesnak veľmi chutný, je to aj liek, ktorý nám rastie v lese na veľkej časti územia Slovenska. Jeho lístky pripomínajú listy konvalinky (pozor, aby si si ich nepomýlila, konvalinka je jedovatá!), no majú typickú cesnakovú vôňu.

Listy medvedieho cesnaku obsahujú látky ako vitamín C, alicín, látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6, a mnohé ďalšie. Preto má pre naše telo skvelé účinky, hlavne antibakteriálne, antioxidačné, a dokonca aj protirakovinové.

Najlepšie bude, ak ho budeš konzumovať čerstvý, no nie je na škodu si časť z neho uskladniť aj na neskôr, napríklad pripraviť pesto či odložiť listy do mrazničky. Čerstvé lístky môžeš posekať a pridať do akéhokoľvek jedla.

Či si ním posypeš chlebík na raňajky, pridáš do omáčky na cestoviny, alebo spravíš zdravú bombu v podobe zelenej polievky, je len na tebe. Pôsobí pri žalúdočných problémoch, problémoch s krvným tlakom, kŕčových žilách, bolestiach hlavy, čistí krv, podporuje imunitu a detoxikuje organizmus. A tieto posledné dve veci v tomto období obzvlášť potrebujeme.

Práve teraz v jeho sezóne by si mala čerstvý medvedí cesnak konzumovať v čo najväčšom množstve (samozrejme, nie že na raňajky zješ pol kila listov). Tým, že má detoxikačné účinky sa skvelo hodí na toto jarné obdobie, kedy si chceme dať telo do poriadku.

Ženy ocenia aj to, že vďaka nemu môžu teraz schudnúť efektívnejšie. Už len konzumácia medvedieho cesnaku pomáha spaľovať tuky, no ak si pripravíš cesnakový ocot, tvojmu telu to pôjde ľahšie. Stačí, ak si za hrsť listov nakrájaš na drobno a zaleješ pol litrom jablčného octu.

Túto zmes nechaj v uzavretej nádobe luhovať približne mesiac a následne používaj tak, že 10 minút pred jedlom vypi pohár vody, do ktorej dáš lyžicu tohto octu.

View this post on Instagram

My dear friends 💜 it's wild garlic season in Switzerland ☀️ Go out to the forest, grap some wild garlic, and make yourself a pesto with it! There is not better than making a delicious meal whit self harvested greens (if we can say that in English 🙈). . I wrote a few words in my blog post about collecting wild garlic by yourself! Make sure to read it before! . #wildgarlic #baerlauch #wildgarlicpasta #pesto #homemadepesto #pestopasta #foodblogger_de #allgreen #foodblogliebe #dishup #kenwoodswitzerland #pestosauce #pestolover #foodblogs #migros #rezept #rezepte #rezeptebuchbom #aufgabeln #thefeedfeed #kenwoodswitzerland #teigwaren #pastarecipe #greenpesto #grünesessen #wildgarlicpesto #creativeentrepreneur #greenfood #baerlauchpesto #bärlauchpesto

A post shared by AlineMade | Homemade with Love (@aline_made) on

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.