Ak je nejaká potravina naozaj superpotravinou, tak je to kyslá kapusta. Áno, niekomu smrdí a nie každý ju má rád, no ak môže jedno jedlo zmeniť tvoje celkové zdravie, tak kyslá kapusta.

Odzadu.sk
Staň sa blogerkou

Prečo?

Pretože kyslá kapusta je probiotikum a prebiotikum zároveň. Inak povedané, je nadopovaná prospešnými baktériami, ktoré dajú celý tvoj tráviaci trakt dokopy. A to je dôležité hneď z niekoľkých dôvodov:

  • Pri správnom pomere baktérií v žalúdku je z mozgu uvoľňovaný serotonín, ktorý vytvára pocit pokoja.
  • Bránia zníženiu citlivosti na inzulín, a.k.a. pomáhajú ti držať líniu.
  • Dokážu zmariť zápalové ochorenia.

Posledný bod je obzvlášť dôležitý. Robíme toľko vecí, ktoré vplývajú na našu imunitu, meníme stravovacie návyky, sme v strese, berieme lieky. To všetko vplýva na to, že v našom tele vznikajú nekompletné populácie baktérií. Bez rovnováhy je potom telo oveľa zraniteľnejšie.

Bežný tráviaci systém obsahuje tisícky baktérií. Kyslá kapusta obsahuje len štyri. Tieto baktérie sú však tak mocné, že dokážu vytvoriť prostredie, ktoré pomáha ostatným baktériam rásť.

Ako jesť kyslú kapustu?

  1. Ak si ju kupuješ v supermarkete, ber jedine chladenú. V opačnom prípade môžu byť baktérie dávno mŕtve.
  2. Ak je na obale nápis „pasterizovaná“, vyjadri svoj hnev a hoď ju do poličky so zaváraným lečom.
  3. Po príchode domov strč kapustu okamžite do chladničky.
  4. Kyslú kapustu nevar, mohla by si zabiť baktérie. Prinajhoršom ju jemne prihrej.

Koľko kyslej kapusty jesť?

Už sto gramov týždenne môže urobiť rozdiel, ak ti však chutí, neobmedzuj sa. Ak ti naopak robí kyslá chuť problém, môžeš si do nej nakrájať plátky jabĺčok alebo pridať trochu jablčného octu.

foto: spoonuniversity.com