Leto je za nami. A ty si hovoríš, že hoci si toto leto tu vysnenú figúru nestihla, treba vraj myslieť pozitívne a teraz máš aspoň dosť času pripraviť sa na nejaké to ďalšie leto. Do Vianoc to nebudeš ešte preháňať s tým chudnutím, treba si predsa po tom namáhavom lete oddýchnuť, ale od nového roka ideš na to. Pozeráš kopu stránok s diétami, či už na prečistenie, alebo zaručenú 90 dňovú, bielkovinovú, polievkovú, zeleninovú, delenú stravu. V návale emócií sa púšťaš aj do Atkinsonovej (dobrá slanina nikdy nie je zlá), v tom uvidíš reklamu na krabičkovú diétu, ktorú však po rozkliknutí ceny opäť zavrieš. A tak si povieš, že opäť skúsiš tých 8 malých porcií denne, z ktorých, buďme úprimné sa stane 8 normálnych porcií a ty sa divíš prečo priberáš.

Odzadu.sk
Staň sa blogerkou

Nie nie, milé dievča, v tomto článku ti ušetrím niekoľko hodín na internete a opätovného sklamania, ktoré nasleduje po takmer hocijakej diéte, ktorú sa rozhodneš držať.

Počula si už o intuitívnom stravovaní? Nuž, v jednoduchosti sa to dá vysvetliť ako stravovanie na princípe „počúvaj svoje telo.“  Svoje telo predsa počúvaš neustále, keď si unavená, ideš si ľahnúť, keď sa ti chce na WC, ideš na WC…jednoducho, keď cítiš potrebu, urobíš nevyhnutý čin, aby si túto potrebu uspokojila. Tak isto to funguje aj so stravovaním. Že ale čo, keď cítiš potrebu dať si pizzu alebo také dobré bravčové koleno? V prvom rade si treba uvedomiť, že jeme preto, aby sme žili a nežijeme preto, aby sme jedli.

Akokoľvek, neustále od okolia počúvaš, ktoré jedlo je dobré a ktoré je zlé, jedlo delíš na to zdravé, nie-až-tak-nechutné, či nanútené a nezdravé, chutné alebo „za odmenu“. Tu však strácaš schopnosť vnímať signály tela a riadiš sa rozumom a emóciami, a v konečnom dôsledku zješ to, čo nepotrebuješ a ešte k tomu aj viac, ako v skutočnosti potrebuješ.

Určite to poznáš. Raz ješ z nudy, raz zo stresu, raz ti jedia oči, raz ješ preto, lebo ti to jednoducho zavoňalo alebo preto, lebo to už treba dojesť. Tomuto by však mal byť koniec a v tomto okamihu by si mala začať meniť svoj postoj k jedlu. To je prvý krok k tomu, aby si sa mohla intuitívne stravovať. Musíš si uvedomiť, že hlad musí prichádzať zo žalúdka a nie zo žiadneho iného orgánu. Hneď za tým si musíš dať povolenie jesť všetko, na čo máš chuť. Že či to myslím vážne? Ale áno, myslím. No pozor, znamená to, že jesť budeš vždy, keď budeš cítiť hlad (zo žalúdka) a toľko, aby si sa cítila sýto. Nebudeš jesť iba zeleninu, iba polievku, iba jedno koliesko klobásky 8 krát denne. Skúsiš jesť tak ako deti alebo ako zvieratá. Tie sa nevedia prejedať, zjedia len toľko, aby mali dosť, vtedy, keď sú hladné a to, čo naozaj potrebujú. Ak ti zostane troška na tanieri, nepovieš si, že túto trošku už doješ. Odložíš tu trošku do chladničky / mrazničky a zješ inokedy. Už sa nebudeš „dotláčať“. Okrem toho, v dnešnej dobe už ani v reštaurácií nemajú najmenší problém ti zbytkové jedlo zabaliť, takže žiadne výhovorky.
delicious-eating-fashion-girl-hair-hat-favim-com-64777foto: tumblr

Tvoje telo je neuveriteľne prepracovaný systém, ktorý presne vie, čo a kedy potrebuje. Nemiešaj do toho hlavu a hormóny. Keď budeš svoje telo skutočne počúvať, prídeš na to, že ani zďaleka nepotrebuješ také veľké porcie a už vôbec nie toľko „nezdravého“ jedla. Okrem toho, prestaň rozlišovať jedlo na zdravé a nezdravé, to je u každého jedinca individuálne. A preto, ak dostaneš chuť na pizzu či na sladké, dopraj si, počúvaj však svoje telo, kedy má dosť.

Take home message

Nepapaj, čo ti hrdlo ráči. Papaj tak, aby si bola najedená, nie prejedená a hlavne, nehovor si čo môžeš zjesť a čo nie. Zakázané ovocie chutí najlepšie, to určite vieš. Zjesť môžeš všetko, ale jesť by si mala len toľko, aby si utíšila svoju základu potrebu – hlad.

foto: Elitedaily.com