instagram/natkelley

O priaznivých účinkoch hlivy ustricovej už počul určite každý z nás. Je jednou z odpovedí na to, ako si kvalitne posilniť imunitný systém. Poslednú dobu viac osvety s touto hubou rozvírila v Hollywoode austrálska herecká hviezda Nathalie Kelley, ktorú poznáme nielen z kultových sérií filmov “Rýchlo a Zbesilo”, ale aktuálne hviezdi aj na platforme Netflix v romantickom mini seriáli  “The Baker and The Beauty” a uvidíme ju aj v prvej sérii  “Dynasty”, často prezývaného aj “Moderný Dallas”. Ako vznikla táto  “hubománia”?

Od červeného koberca až do pralesa medzi domorodcov …

A čo má vlastne táto herečka spoločné s hlivou? Všetko to začalo jedným náhodným stretnutím a jedným prírodným nešťastím. To rozhodlo o jej návrate ku koreňom, ku ktorým má Nathalie blízko, kedže sa narodila v Peru a neskôr žila v Austrálii. Z červeného koberca sa tak hviezdička dostala medzi domorodé kmeňe, kde začala objavovať starovekú kultúru potravín a prírodných zdrojov, medzi ktoré patria aj huby a najmä hliva ustricová.

Okrem svojho mena sa sympatická herečka a najnovšie už aj aktivistka zaradila medzi čestných členov Nadácie “The Future is The Fungi, kde spolu s prvou ženskou mykologistkou z Čile –  Guilianou Furci, ktorá založila túto nadáciu, spustili globálnu misiu. Tá prerástla až do jedného z najväčších pripravovanejších medzinárodných summitov tohto roku, v ktorom sa predstavia spíkri z rôznych odvetví na tému: huba je budúcnosť.

Špeciálne rozoberú aj jednú z najprospešnejších húb, definovanú odborníkmi podĺa svojho obsahu živín a vitamínov, hlivu ustricovú, z pohľadu  imunológov, psychiatrov, mykológov, uznávaných šéfkuchárov či dokonca aj z pohľadu umeleckých dizajnérov. Na svojom účte mala aj nedávno Nat špeciálny stream, kde emočne vyrozprávala svoj príbeh, čo ju videlo k spoznávaniu húb.

“Keď som cítila ten oheň vo vzduchu a na vlastne oči videla, ako mi horí milovaná Austrália, kde som sa narodila, uvedomila som si, že nechcem sa len prizerať, ale byť nápomocná a chcem objaviť svoje “domorodské” korene, aby som bola nápomocná a porozumela prírode, prečo sa mení. Preto som aj odišila do pralesa a učila sa od tých, ktorích netrápi cena šiat na prestížnom večierku, ale najmä to ako prežiť z toho, čo nám ponúka  naša príroda a chrániť jej bohatstvo. Dozvedieť a vidieť to, čo som zatiaĺ nepovažovala za dôležité v prírode je jedným z najdoležitejších okamihov v mojom živote, ktoré ma fascinovali a som nesmierne rada, že môžem robiť osvetu v téme – huba je budúcnosť, pretože si myslím, že to tak je”.

Zoznámte sa s kráľovnou húb, toto je hliva ustricová 

Zatiaľ, čo vo svete prebieha aktuálne “hubománia”, u nás je téma hlivy už dlhšie, dokonca teraz získala aj štatút odporúčania na podporu imunity priamo z Ministerstva zdravotníctva v rámci prevencie zdravia pred treťou vlnou, ale aj všeobecne ako pomocník pre zdravie celého tela.

Na prvý pohľad hliva ustricová vyzerá ako hromada ustríc, rastie na dreve, odoberá stromu živiny a tým prežíva. Ale pre ľudský organizmus má veľa zdraviu prospešných účinkov. Hliva ustricová – latinsky Pleurotus ostreatus – je jednoducho zázrak prírody. Jej účinky sa násobne väčšia, keď je spracovaná ako doplnok výživy. 

Hliva toho dokáže veľa. Ibaže aby z nej náš organizmus mohol vyťažiť čo najviac, museli by sme ju konzumovať na kilá a aj tak by sme z nej nemali maximum úžitku. „Ide o to, že nielen betaglukány, ale aj ďalšie látky, sú v hlive silno viazané na prijímanú vlákninu a ľudský organizmus nedokáže tieto väzby narušiť do takej miery, aby sme ich potenciál mohli využiť,“ vysvetľuje  odborník Adrián Doboly, ktorého celá rodina sa venuje spracovaniu hlivy ustricovej už od roku 2001.

Na tému výživný betaglukán, ktorý obsahuje hliva najprv narazil najstarší člen rodiny Tibor Doboly, ktorého rodičom bola diagnostikovaná rakovina. Jeho otec sa napriek pokročilému štádiu rakoviny dožil  vysokého veku. To Tibora Dobolyho presvedčilo, aby túto látku začal vyrábať sám. Dnes je spoločnosť Natures lídrom na globálnom trhu vo výrobe vysokočistého beta glucanu.  

zdroj: Natures

A ako sa hliva ustricovitá stáva hubou s liečivými účinkami? Jednoducho. Z dreva, na ktorom žije, čerpá ako nezelený organizmus všetko potrebné. „Nasaje“ do seba betaglukány, vitamíny B, D, C, K, proteíny, steroly, niekoľko druhov mastných kyselín a stopové množstvo jódu, sodíka, chrómu, medi, železa, zinku a selénu. A ešte vlákninu – všetko látky, ktoré ľudský organizmus potrebuje pre jeho správne fungovanie: čistí zvnútra, posilňuje imunitu (na tanieri by sme ju mali mať rovnako často ako ovocie a zeleninu, ak chceme posilniť svoju imunitu. Najmä beta glukány sú známe ako účinní posilňovači buniek imunitného systému a odporúča ich aj MZSR ako účinnú látku na podporu imunity v čase pandémie a na prevenciu pred treťou vlnou),  spomaľuje starnutie, poradí si so zlým cholesterolom, zabezpečí pružné cievy + 1 extra účinok:  odporúča sa konzumovať túto hubu nielen ako jedlo, ale dopriať si hlivu aj ako doplnok výživy.

„Ak sú betaglukány z hlivy ustricovej extrahované vo vysokej čistote, sú skutočne účinné. Je dokázané, že podporujú imunitný systém, pomáhajú regenerácií buniek a to aj takých, ktoré sú poškodené radiáciou alebo postihnuté rakovinou,“ dodáva Adrián Doboly zo spoločnosti Natures, ktorá práve túto hlivu kvalitne spracuváva už roky.  Zázračná sila obyčajnej drevokaznej huby, dokáže naozaj “zázraky”.

Celosvetová výzva sa vracia k podstate

Ako sa v špeciálnom podcaste venovanom účinkom hubám vyjdarila jedna z najuznávanejších mykologičiek Giuliana Furci, či na svojej stránke výživová aktivistika Sophia Roe: V dnešnej dobe, uprostred globálnej krízy, je zdravé a kavlitné jedlo novinkou. Keďže potravinová bezpečnosť už nie je samozrejmosťou na miestach, kde sa už dlho považuje za samozrejmosť, kultúra potravinárstva sa vrátila k veľkým aktuálnym otázkam: Odkiaľ pochádza naše jedlo? Ako sa v globalizovanom svete dostane z farmy na stôl? A aká je budúcnosť potravín na planéte sužovanej klimatickými zmenami a pandémiami? Tak ako naši predkovia považovali prírodu za zdroj potravy a zdroj liečiv, tak to aj stále je, len si to postupne ničíme a nepozeráme sa pod nohy, čo nás môže v konečnom dôsledku zachrániť. Huby boli a sú veľmi mocným zdrojom potrebných látok pre naše telo.” 

Okrem iného aj v rámci celosvetovej osvety húb uvedie v októbri celovečerný dokument “Fantastic Fungi”, ktorého trailer vyšiel len nedávno a poukazuje na význam jednotlivých húb z vedeckého, ale aj úžitkového pohľadu.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life