Unsplash/Pablo Merchán Montes/Calum Lewis

Každý z nás má rád svoje národné tradície, ku ktorým patrí aj jedlo. No objavovať a zbožňovať zahraničné kuchyne nie je žiaden hriech. Veď na svete existuje toľko chutí! My sme sa rozhodli, že ťa tým svetom prevedieme a ukážeme ti, ako si vyskladať jednoduché a chutné menu z rôznych krajín. Čo povieš na také Taliansko?

Čo ti pri talianskej gastronómii napadne ako prvé? Určite to bola pizza. Aj keď je populárna po celom svete, my sme pre teba vybrali iné tipy. Dokonca, rovno sme ti vyskladali menu, s ktorým sa môžeš blysnúť pred partnerom či návštevou.

Nič sa neboj, zvládnu ho aj začiatočníčky v kuchyni.

Predjedlo

Po prípitku (aperitivo), ktorým býva najčastejšie Aperol, Prosseco či Campari, začíname predjedlom, ktoré v Taliansku nájdeš pod názvom antipasto. Môže byť teplé alebo studené, no najčastejšie môžeš vidieť, ako si ľudia pri pohári vína vychutnávajú zobkanie z misy, kde nájdeš mix šuniek, salám, syrov, olív a zeleniny. K nim nesie chýbať chlieb.

Z pečiva pozostáva aj náš tip na veľmi ľahkú, no chuťovo úžasnú bruschettu.

Hlavné jedlo

Môže ísť o jeden, ale aj dva chody, ktorým sa hovorí primo a secondo. Primo býva teplé v podobe polievky či cestovín, secondo môže byť mäso alebo ryby.

Minestrone je hustá zeleninová polievka, v ktorej nesmú chýbať rajčiny, cibuľa, mrkva či fazuľa. No ingrediencie sa môžu líšiť podľa toho, aké plody aktuálna sezóna ponúka. Z prípravy nemusíš mať strach.

Cestoviny! Rôzne druhy, rôzne omáčky, rôzne ingrediencie. Ak sa o niečom povie, že sa tu medze nekladú, potom sú to pasta recepty, ktorých sú tisíce. Pravdou však je, že Taliani majú radšej kvalitu ako kvantitu.

Tu platí, že menej je viac a dobré cestoviny nemusia obsahovať desiatky zložiek. My sme ti do menu vybrali klasiku s kuracím mäsom, fettuccine Alfredo.

Dezert

Sladká bodka na záver musí byť. V Taliansku si zvyknú dať pred samotným dezertom ešte výber syrov a hrozna, no my nie sme zvyknutí jesť v takom kľude. Kým oni sa stretnú s rodinou a známymi, aby strávili na večeri aj niekoľko hodín, u nás je to trocha svižnejšie.

A ak už máš pripraviť ich typický dezert (dolce), nad ničím iným, ako je tiramisu, ani nepremýšľaj.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life