Chuťový zážitok z Whisky Festu: Spárujte whisky a sushi!
LifeWhisky Fest, ktorý sa každoročne koná v Bratislave je príležitosťou na ochutnávku tých najlepších whisky na svete a tiež na stretnutie sa s ľuďmi, ktorý tento nápoj uznávajú. Návštevníci festivalu tak na tomto ročníku (6.-7. 4. 2017) tohto zaujímavého podujatia mohli stretnúť aj známe tváre z prostredia slovenského šoubiznisu, ako napríklad hercov Martina Mňahončáka, Petra Batthyányho, Juraja Hrčku, Petra Rúfusa, či moderátorku TV JOJ Luciu Barmošovú.
Whisky Fest je známy svojou uvoľnenou a príjemnou atmosférou, usmievavými ľuďmi a kvalitnou whisky. Milovníkov whisky naň priťahujú aj tzv. masterclass, čo sú odborníkmi riadené degustácie určitých značiek whisky. Jednou z najzaujímavejších mastarclass na tomto ročníku festivalu bola nepochybne degustácia pod vedením whisky experta Václava Routa. Venovaná bola párovaniu whisky a sushi.
Párovanie jedla a nápojov je dnes trendy. Ak chceli návštevníci whisky festivalu vyskúšať niečo skutočne zaujímavé a nové, tak mohli otestovať práve kombináciu kvalitného sushi a single malt whisky.
Na párovaní jedla a whisky je fascinujúca variabilita. Aj preto niet divu, že sa šéfkuchár prestížnej bratislavskej reštaurácie Fou Zoo Michal Konrád rozhodol pustiť do spolupráce s whisky expertom spoločnosti Rémy Cointreau Václavom Routom, ktorej výsledkom bol zážitok z degustácie sushi a kvalitnej whisky na festivale venovanom práve tomuto nápoju. A účastníci tejto degustácie boli nadšení! Nielen jej vizuálnou stránkou, ale aj spojením týchto chutí.
„Milujem kvalitné jedlo a sushi patrí k mojim najobľúbenejším. Samozrejme, hovorím o tom kvalitnom. Mám šťastie, že medzi mojimi priateľmi sa nachádza niekoľko skutočných sushi majstrov, ktorí svoje umenie vypilovali v Japonsku a zahraničných stážach. Absolvovali sme veľa sedení, na ktorých sme hľadali ideálne kombinácie, v ktorých sa whisky a sushi navzájom dopĺňajú a vytvárajú nádhernú a nezabudnuteľnú kombináciu. Obe nám ponúkajú neskutočnú škálu chutí a variácií, ktoré sú schopné veľmi dobre spolupracovať,“ vysvetľuje expert na whisky Václav Rout.
Zážitok z párovania whisky a sushi doprial na svojej riadenej degustácii (tzv. masterclass) aj návštevníkom nedávneho Whisky Festu v Bratislave, na ktorej spolupracoval práve so šéfkuchárom z Fou Zoo. „Som veľmi rád, že som na Slovensku spoznal Michala Konráda, ktorý je skutočným odborníkom na sushi a spolupráca s ním bola pre mňa ozajstnou radosťou,“ hodnotí V. Rout. M. Konrád prijal ponuku na spoluprácu pri párovaní whisky so sushi ako výzvu. „Veľmi rád vytváram nové jedlá, kreujem a hľadám nové chuťové kombinácie. V tejto spolupráci vidím ďalší priestor ako sa opäť posunúť dopredu a objaviť nové veci. Zaujímavé chuťové kombinácie sa dajú nájsť takmer vo všetkom a je len na kuchárovi v akej forme a v akom pomere dokáže nájsť tú správnu kombináciu chutí a ich intenzity,“ hovorí šéfkuchár Michal Konrád.
A ako nájsť tú správnu kombináciu pri párovaní? Podľa odborníkov je dôležité sa riadiť pravidlom – ľahké kombinovať s ľahkým, ťažké s ťažkým. Ak whisky využívame už pri príprave pokrmu, rovnaký typ bude pravdepodobne vhodný aj pri párovaní. Pri príprave jedla a konzumácii nápojov však dodržiavame princíp, že používame kvalitné suroviny. Tie môžu výslednú chuť a celkový zážitok len a len zvýrazniť. Stojí za to vyskúšať skĺbiť napríklad 15-ročnú Glenfiddich s Maguro Nigiri (tuniak flambovaný na whisky Glenfiddich 15 rokov), príp. Bruichladdich s hovädzím sushi alebo 12-ročnú Balvenie s Aburabos Zuke Nigiri (butterfish nakladaný v omáčke, ktorej podstatnú časť tvorí menovaná whisky).