Ako prekonať strach pri chdudnutí?
Pexels/Annushka Ahuja/Jane Trang Doan

Mnoho žien sa rozhodne vstúpiť na cestu zmeny svojej postavy a cieľ, zhodiť nejaké to kilečko, berú skutočne vážne. Do celého procesu vstúpia po hlave a s plným odhodlaním. Práve vtedy však často prichádza aj nežiaduci strach. Ten je pre chudnutie akousi prirodzenou súčasťou. 

Ak si začala s chudnutím aj ty, ale vo vnútri sa bojíš zlyhania či menších prehreškov, si na tom správnom mieste. V prvom rade je potrebné uvedomiť si, prečo si začala a žiadnemu démonovi nedovoliť prekaziť ti tvoju snahu.

Chudnutie bez pocitu viny a strachu

Uvedom si, že každý robí chyby

Uvedom si, že všetci sme len ľudia a prirodzene robíme chyby. Presne takto funguje aj chudnutie – malý či väčší prehrešok ťa nemôže položiť na dno. Nikto nie je dokonalý a rôzne okolnosti nás často dovedú k chybným rozhodnutiam.

Nevadí, ak si dáš kúsok čokolády kvôli smútku alebo zaješ nevydarenú skúšku. Hlavne sa nevzdávaj úplne a pamätaj, že občas môžeš aj zhrešiť, pokiaľ sa potom vrátiš na správnu cestu.

Všetci robia chyby
zdroj: Pexels/KoolShooters

Stanov si reálny cieľ

Ak sa nechceš utápať v smútku a nechať sa každý mesiac položiť, musíš si stanoviť reálne ciele. Pri chudnutí je fajn mať nejakú mesačnú či dvojmesačnú víziu, avšak naozaj si nastav reálne ciele a nechci za tento čas schudnúť desať kilogramov. Je potrebné uvedomiť si, že ak si chceš svoju postavu aj udržať, všetko je to dlhodobý proces, s ktorým sa nemáš kam ponáhľať.

Chudnutie nepôjde bez pomoci

Nastavenie správneho stravovania a cvičenie v posilňovni je pre mnohé ženy úplná neznáma a skutočne nevedia, ako na to. To však nie je žiadna hanba a naozaj nie je dobré začať len-tak. Radšej si nájdi overeného trénera či výživového poradcu, ktorý ti nastaví plán. V žiadnom prípade ale never nezmyselným rýchlym diétam či zázračným práškom a tabletkám.

Pri cvičení si nechaj poradiť
zdroj: Pexels/Pixabay

Sústreď sa aj na malé pokroky

Ak sa nechceš z chudnutia zblázniť, mala by si dbať aj na malé pokroky, ku ktorým patrí napríklad dlhší čas strávený v posilňovni alebo celkové zlepšenie kondičky. Takisto je fajn oceniť svoju snahu v dodržiavaní zdravých návykov, ktorých súčasťou je strava a aj TIETO malé zmeny. Dobrým tipom, ako sledovať svoje pokroky, je založiť si denník, kde si budeš zapisovať, čo si zjedla alebo ako sa mení tvoja postava.

Chudnutie pôjde ľahšie aj s podporou

Nikdy nie je dobré zostať na všetko sama a utápať sa tak vo svojich vlastných myšlienkach. Skús pri chudnutí svoje ciele, radosti, ale aj občasné neúspechy zdieľať s blízkymi či kamarátkami. Veľmi fajn je takisto nájsť si nejakú „parťáčku“, ktorá s tebou začne chodiť do fitka. Možno by si sa čudovala, ale aj toto ti dokáže pomôcť pred zlyhaním.

Bez pozitívneho myslenia to nepôjde

Ak si začala chudnúť, lebo doslova nenávidíš svoju postavu, takýto prístup ťa časom dobehne. S chudnutím by si nikdy nemala začať preto, že sa nemáš rada a chceš sa zmeniť. Dôležitým bodom je pred začiatkom aj počas tohto procesu myslieť celý čas pozitívne a za žiadnych okolností sa neznehodnocovať.

Každá z nás je totiž krásna taká, aká je. Je super, že keď sa ti niečo na sebe nepáči, rozhodla si sa pre zmenu, na ktorej tvrdo pracuješ. Do fitka by si však nikdy nemala vstupovať so slovami: „Musíš ísť cvičiť, lebo vyzeráš hrozne a nikto ťa nikdy nebude milovať.“ Keď nemiluješ samu seba, skutočne to tak bude, preto zaraď do svojho života radšej pozitívne afirmácie a vizualizuj si v hlave vždy iba úspech.

Pozitivné myslenie je pri chudnutí veľmi dôležité.
zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Fitness