Vzťahy v škole či v práci - Takto zistíš, či ťa majú radi

Vzťahy nie sú jednoduché, no ak fungujú, všetkým sa žije jednoduchšie. Pokiaľ tráviš niekde kopec času, či už v práci alebo v škole, chceš, aby ťa ľudia v okolí mali radi. Netúžiš po nevraživosti a ignorácii. Predsa len, keď už bok po boku trávite toľko hodín, je fajn si vychádzať.

Všímaj si preto tieto signály. Tie ti prezradia, ako ťa v skutočnosti ľudia naokolo vnímajú a možno budeš milo prekvapená.

6 znakov, že máš dobré vzťahy s kolegami či spolužiakmi

Často a radi s tebou komunikujú

Ak tvoji kolegovia alebo spolužiaci často iniciujú rozhovory s tebou, je to dobré znamenie. Predovšetkým, ak nejde len o pracovné či školské povinnosti, ale aj o neformálne rozhovory, či už o víkendových plánoch, hobby alebo novinkách. Znamená to, že majú záujem o tvoje myšlienky a osobnosť. Chcú sa o tebe dozvedieť niečo viac a nie iba povrchne.

Dobré vzťahy tvoria aj spoločné aktivity

Ak ťa pravidelne pozývajú na obed, kávu alebo mimoškolské či pracovné stretnutia, je to jasný signál, že ťa považujú za súčasť skupiny. Chcú, aby ste spoločne trávili čas aj mimo povinností. Takéto sociálne interakcie mimo pracovných či študijných povinností naznačujú, že im na tebe záleží aj na osobnej úrovni. Nepovažujú ťa iba za kolegyňu či spolužiačku. Chcú sa s tebou kamarátiť a to je ten podstatný rozdiel.

Psychologické triky, ktoré ti pomôžu, aby ťa ľudia mali radšej
zdroj: Unsplash/Felix Rostig

Zdieľajú s tebou svoje problémy a pýtajú sa na rady

Keď za tebou prichádzajú s otázkami, žiadajú radu alebo sa s tebou delia o osobné problémy, znamená to, že ti dôverujú. Dôvera je základom silných vzťahov a je jasným indikátorom toho, že si v ich očiach niekým, komu môžu veriť a na koho sa môžu skutočne obrátiť.

Dostávaš úprimnú spätnú väzbu

Pokiaľ ti tvoji kolegovia alebo spolužiaci dávajú konštruktívnu kritiku a zároveň chvália tvoje úspechy, je to znamenie, že ťa rešpektujú a záleží im na tvojom raste. Úprimná spätná väzba sa často delí len medzi ľuďmi, ktorým na sebe navzájom záleží a chcú sa úprimne podporovať.

Neignorujú ťa v skupinových diskusiách

Či už ide o diskusiu osobnú alebo o nejaký skupinový chat na sociálnej sieti, vždy sa dočkáš spätnej väzby. Ak ťa aktívne zapájajú do diskusií a oceňujú tvoje názory, cítiš sa byť súčasťou tímu. Keď sa ľudia zaujímajú o to, čo hovoríš, je to znamenie, že si pre nich dôležitá a tvoje príspevky sú cenné.

Pravidlá
zdroj: Pexels/Tirachard Kumtanom

Bez váhania ti pomôžu, čo iba prehlbuje vaše vzťahy

Či už potrebuješ pomoc s nejakou úlohou alebo máš problémy s časovým manažmentom, ak ti niekto ponúkne pomoc bez toho, aby to bral ako povinnosť, je to jasný signál, že ti držia palce a chcú, aby si uspela. Taktiež, ak ti pomáhajú nezištne, vieš, že im ide skutočne o tvoje dobro a nie nejaký spätný profit.

Vzťahy dokážu dať človeku poriadne zabrať. Partnerské, priateľské, pracovné aj tie rodinné. No najmä tie s blízkymi stoja za to, aby si na nich pracovala. V TOMTO článku sa zistíš, či je tvoj vzťah s rodičmi zdravý.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life