Ak ťa ničí toxická rodina, toto je 8 spôsobov, ako nastavíš hranice

Rodinu si človek nevyberá, no napriek tomu títo ľudia patria medzi tvojich najbližších. Formujú ťa a majú veľký vplyv na to, akým smerom sa tvoj život bude uberať. Skutočná rodina by mala pre človeka predstavovať bezpečné miesto, útočisko a priestor, kde je vždy vítaný. 

Psychologička Mgr. Bc. Barbora Brzáková Krelová z online poradne ksebe nám už v prezradila, akými znakmi sa toxickí príbuzní vyznačujú, nájdeš ich TU. Objasnila nám tiež to, či je správne prerušiť rodinné styky, pokiaľ ťa stretnutia s nimi doslova ničia.

Tušila si, ako veľmi ťa môže taká toxická rodina poznačiť? Odborníčka nám vysvetlila, aký veľký dopad to má na náš život hneď v niekoľkých odvetviach. Avšak predsa len, je to rodina, však? Hoci sa to len ťažko pripúšťa, ich miesto úplne nikto nenahradí.

Predovšetkým, ak hovoríme o najbližších rodinných príslušníkoch, akými sú rodičia či súrodenci. V takých situáciách je dôležité viac než inokedy vyskúšať vyžehliť to. Urovnať a budovať vzťahy funkčne, zdravo a s láskou.

Ako to však spraviť tak, aby to skutočne fungovalo? Ako efektívne komunikovať potreby, hranice či boliestky bez toho, aby vznikol ešte väčší konflikt? Aj to nám poradila psychologička Mgr. Bc. Barbora Brzáková Krelová.

Prvý krok pri nastavovaní zdravých hraníc

Všetko je to proces. Žiadna zmena sa neudeje z večera do rána a už vôbec nie takáto výrazná. Pokiaľ sa niekto správa toxicky, pravdepodobne je to v ňom hlboko zakorenené. Možno toto správanie pochádza z generačnej traumy, z ktorej sa len ťažko dostáva.

Všetko chce čas, pochopenie a najmä trpezlivosť. Podľa odborníčky je prvým krokom pri nastavovaní hraníc uvedomenie si vlastných potrieb, pocitov a hodnôt.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia
Zabezpečené šifrovaním
Trust pay
Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life