8 jednoduchých pravidiel ako si udržať spokojný vzťah

Spokojné partnerstvo nie je samozrejmosťou. O to, aby bol váš vzťah plný harmónie, sa musíte obaja pričiniť. Často ide práve o jednoduché pravidlá, ktoré ak budete dodržiavať, úspech je zaručený.

8 tipov, ako si udržať spokojný vzťah

Venujte sa výhradne jeden druhému

Či už spolu pozeráte film, rozprávate sa alebo ste niekde vonku, pokúste sa zabudnúť na všetko naokolo. Venujte pozornosť výhradne jeden druhému bez zbytočného rozptyľovania sa telefónom či čímkoľvek iným. Vždy, keď sa necháme vyrušovať, nedokážeme tak pozorne počúvať a sústrediť sa na to, čo partner rozpráva. A tak sa môže stať, že ti uniknú veľmi dôležité detaily.

Zaujímajte sa o svoje životy

Nie všetky záležitosti riešite spoločne. Pravdepodobne má každý z vás inú prácu a aj tie povinnosti, ktoré sa týkajú vás oboch, máte rozdelené. Avšak to neznamená, že by ste sa o tieto časti vašich životov nemali zaujímať. Práve naopak. Jednoduchá otázka: „Aký si mal deň?“ dokáže divy. Úprimne sa starajte jeden o druhého, rozprávajte sa a podpíše sa to aj na harmónii vo vašom vzťahu.

Vychádzajte si v ústrety

Fungujúce partnerstvo je aj o kompromisoch v maličkostiach aj vážnych veciach. Raz ustúpiš ty a inokedy zas on. A presne tak to má byť. Nikdy to nebude fungovať, pokiaľ si ty alebo tvoj partner postavíte hlavu a nebudete schopní ústupkov.

(n)Čoho sa muži boja pokiaľ ide o vzťah? Týchto 5 dôvodov im naháňa strach
zdroj: Unsplash/Blake Carpenter

Buďte k sebe milí a láskaví

Nie vždy ide všetko podľa predstáv a taký je život. Rozbil ti tú novú vázu, ktorá sa ti tak veľmi páčila? Pomýlila si sa v navigovaní a tak ste skončili úplne niekde inde, ako ste mali? Aj tieto situácie patria neodmysliteľne k životu. Nikdy to nebude iba ružové. Práve preto sa musíme naučiť byť k sebe láskaví aj v ťažkých chvíľach, kedy sme sami pritlačení do kúta.

Ak nejde o život, ide o obyčajné banality. Preto sa pokús namiesto zbytočne prudkej reakcie dvakrát, trikrát nadýchnuť a premyslieť si, čo povieš. Určite ani jeden z vás nepochybil zámerne a to si pripomínaj. Mýliť sa je ľudské a na to netreba zabúdať ani vo vzťahu.

Kvalitný vzťah potrebuje aj kvalitný čas osamote

Na začiatku vzťahu máme vo zvyku tráviť s partnerom každú možnú chvíľu. Nedokážeme sa navzájom nabažiť. Spoločných chvíľ v posteli aj mimo nej. Avšak toto nadšenie prirodzene pominie a časom možno príde aj ponorková choroba.

Možno to znie zvláštne, no pre to, aby to fungovalo, keď ste spolu, musí každý z vás tráviť kvalitný čas aj sám so sebou, svojimi priateľmi či záľubami. Len vtedy ste si totiž vzácni, dokážete sa tešiť na spoločné chvíle a taktiež získate zdravý odstup.

Kamarátky si štrngajú šampanským
zdroj: Pexels/Helena Lopes

Vyrazte si na rande

Nezáleží na tom, ako dlho ste už spolu, čas na rande by ste si vždy mali vytvoriť. Áno, píšeme vytvoriť, pretože predovšetkým v dlhodobých vzťahoch to už nie je také „prirodzené“, ako na samom začiatku. V úvode býva frekvencia randenia neporovnateľne vyššia ako postupom času. Avšak vášmu vzťahu také rande, na ktoré sa pekne nachystáte, naplánujete si pekný čas bok po boku, dodáva iskru. Preto to nepodceňte.

Nezabúdajte na maličkosti

Bozk, objatie, pohladenie, navarenie obľúbeného jedla, príprava kávy. Tieto maličkosti vytvárajú želaný celok, ktorý robia každý vzťah krásnym. Veľké gestá sú síce krásne, avšak práve maličkosti sú to, na čom v konečnom dôsledku záleží.

Aj dlhodobý vzťah potrebuje vášeň

Milovanie a láska sú neodmysliteľnými ingredienciami každého fungujúceho vzťahu. Nezabúdajte na fyzickú blízkosť a udržiavajte si romantiku vo vzťahu. Spoločné večery, prekvapenia a čas strávený spolu pomôžu vášmu vzťahu udržať si iskru aj po rokoch.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Dating