5 dôvodov, prečo ženy opúšťajú vzťah príliš neskoro

Opustiť vzťah, ktorý už nefunguje, nebýva jednoduché. Často odkladáme rozhodnutie ukončiť ho, aj keď cítime, že je to správne. Aké sú teda najčastejšie dôvody, prečo zotrvávame v neuspokojivom vzťahu príliš dlho?

Čítaj pozorne tieto riadky, pretože sa v nich možno nájdeš. Ak áno, vieš, že nastal čas zodvihnúť hlavu a konať.

5 dôvodov, prečo ženy opúšťajú vzťah príliš neskoro

Strach zo samoty

Hlavným dôvodom, prečo váhaš s odchodom zo vzťahu, môže byť obava, že zostaneš sama. Samota v nás často vyvoláva úzkosť a pocit neistoty, čo môže spôsobiť, že radšej zostaneme v nefunkčnom zväzku, než by sme čelili neznámej budúcnosti bez partnera. Tento strach z neznámeho ťa môže paralyzovať a brániť ti v tom, aby si si vytvorila lepšiu životnú cestu.

Nádej, že vzťah sa zlepší

Často tiež zostávame vo vzťahu, pretože veríme, že sa veci zmenia k lepšiemu. Ak partner sľubuje zmenu alebo ak má vzťah aj svetlé chvíle, nádej na lepšiu budúcnosť nás drží v ilúzii, že zlepšenie je možné. Do vzťahu si investovala veľa emócií a času, a preto sa ti ťažko opúšťa niečo, do čoho si vkladala nádeje a energiu.

Závislosť na partnerovi

Závislosť, či už emocionálna, finančná alebo sociálna, je ďalším dôvodom, prečo zotrvávame vo vzťahu, ktorý nám už neprináša radosť. Ak je pre teba partner zdrojom stability alebo ak cítiš, že nemáš dostatočné zdroje na to, aby si sa o seba postarala, môže byť pre teba extrémne ťažké urobiť rozhodnutie o odchode. Závislosť v tebe vytvára pocit, že bez partnera nemáš dostatok síl na to, aby si žila samostatne.

Smutná žena objíma muža
zdroj: Unsplash/Toni Frost

Strach z nepochopenia okolia

Možno sa bojíš, že ak odídeš zo vzťahu, budeš vystavená kritike alebo nepochopeniu od rodiny, priateľov či spoločnosti. Stereotypy o tom, že by sme mali byť vo vzťahu za každú cenu, alebo že rozchod znamená zlyhanie, v nás môžu vyvolať vnútorný tlak. A ten spôsobuje, že zotrvávame vo vzťahu len preto, aby sme predišli spoločenskému odsúdeniu. Veď čo by povedali iní …

Nízka sebaúcta

Ak nemáš dostatočne vyvinutú sebaúctu a neveríš, že si zaslúžiš lepší vzťah, môžeš prehliadať negatívne stránky svojho partnera a alarmujúce situácie. Nízke sebavedomie vedie k tomu, že akceptujeme správanie, ktoré by sme inak neprijali. A keďže sa necítiš dostatočne dobrá alebo hodnotná, zotrvávaš vo vzťahu, ktorý ti iba škodí.

Ako takýto vzťah opustiť?

Prvým krokom je uvedomiť si, že máš právo na šťastie a spokojný život. Je dôležité, aby si si budovala sebadôveru a sebaúctu, a zároveň si vytvárala emocionálnu aj finančnú nezávislosť. Ak cítiš, že už viac nemôžeš pokračovať vo vzťahu, požiadaj o pomoc priateľov, rodinu alebo pokojne aj odborníka. Oni ti pomôžu prejsť týmto náročným obdobím.

Možno si mala po boku toho nesprávneho. Pokiaľ túžiš po dlhodobom záväzku, musíš si vyberať dôkladne, pretože nie všetky typy mužov sa naň hodia. TÝMTO by si sa mala celkom vyhnúť.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Dating