Samota

Hoci sa nám samota občas hodí, často človeka dokáže dohnať až k psychickým či zdravotným problémom. A to nehovoríme len o tom, že single život je náročný. Rovnako to býva aj v prípade, ak si sa osamostatnila od rodičov a presťahovala možno aj na druhý koniec sveta. Spoľahnúť sa môžeš iba na seba, a to ťa unavuje. Ako však s týmto problémom účinne bojovať? Prezradíme ti zopár trikov. 

Hoci je to úplne normálne, nevysporadúva sa s tým práve najlepšie. Po alebo už počas vysokej či strednej školy si nájdeš samostatné bývanie, chodíš do práce a zisťuješ, aký náročný je život dospeláka. Ešte predtým by si však nemala zabudnúť na TIETO 4 body.

Samota môže byť veľkým problémom

Možno poznáš ten stereotypný a monotónny život, ktorý sprevádza samota. Hoci sa občas stretneš s kamarátkami a zabavíte sa v meste na káve či v bare, ideš si nakúpiť alebo do práce, stále sa vraciaš domov, kde ťa nikto nečaká. Ubíja ťa to a si z toho deprimovaná. Neraz ťa zrejme prepadol veľký smútok a možno si si aj poplakala.

Rovnako je to aj v prípade, ak si dlhšiu dobu single. Túžiš po tom, aby ťa niekto pohladil, pobozkal a poprial ti dobrú noc či ráno. Chceš milovať byť milovaná. Aj to ťa už možno viackrát dohnalo k slzám. A asi ťa tiež sklamalo množstvo chlapov. Preto sa stále pýtaš, kde robíš chybu, čo by si mala zmeniť alebo čo si komu spravila, keď máš takúto smolu.

V každom prípade by si nemala zabudnúť na to, že všetko má svoje opodstatnenie. A aj ty časom prídeš na to, prečo sa toto všetko stalo. No predsa aby ťa to priviedlo do toho správneho cieľa.

Nauč sa milovať samu seba

V prvom rade je asi najdôležitejšie zo všetkého, aby si sa naučila milovať samu seba. Pretože ak to ty nevieš, nemôže ti lásku prejavovať niekto iný. TÝCHTO 5 techník od psychologičky ti pomôže nájsť stratené sebavedomie.

Sebavedomie
zdroj: Unsplash/Karsten Winegeart

Samota odíde, keď nebudeš tlačiť na pílu a začneš si užívať slobodu

Hovorí sa, že čím rýchlejšie niečo naháňaš, tým viac sa ti to vzďaľuje. Tiež si už možno počula, že to, po čom túžiš, ti do života príde práve vtedy, keď to budeš najmenej očakávať. A veru, že to tak aj je. Preto by si si mala užívať slobodu a nehľadať niečo, čo ti ešte nie je súdené. Buď spokojná a ver tomu, že práve teraz si single a osamotená presne preto, že ťa to čosi má naučiť. Možno sa musíš odpútať od minulosti alebo zmeniť svoj prístup.

Neustále sa zamestnávaj

Ak ťa samota a single život ubíja, skús stále niečo robiť. Po práci si choď nakúpiť do obchodu a po návrate domov možno vyper špinavú bielizeň. Alebo si uprac celý byt. Sprav niečo, čo si už dlho odkladala. Stav na relax a pravidelnú beauty rutinu. Skrášľuj sa a keď už naozaj nevieš, čo robiť, navar alebo napeč niečo, čo si nedávno postrehla na internete. Choď do fitka alebo len tak na prechádzku. Možností je naozaj neúrekom.

Terapia so psom
zdroj: Unsplash/Vitaly Gariev

Hoci samota a single život dokáže spôsobiť poriadne problémy, v žiadnom prípade sa netreba opúšťať. Nechceš predsa svoj stav ešte zhoršiť. Ak sa to ale neuberá k lepšiemu, asi by si mala vyhľadať odbornú pomoc. Možno sa potrebuješ vyrozprávať.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life