Práca z domu

Potom, čo svet „prepadla“ pandémia, sme sa naučili na takzvaný home office. No aj táto práca z domu má svoje pozitíva a negatíva. Ako si teda udržať disciplínu a produktivitu aj v prostredí, ktoré dobre poznáš a nerozptyľovať sa okolím? Dáme ti zopár tipov. 

Možno to poznáš aj ty. Pracuješ doma a niekto ťa neustále vyrušuje. Chodí ti za chrbtom, čosi rozpráva a ty si nervózna, pretože nestíhaš všetko spraviť tak, ako by si chcela. Alebo ťa rozptýli neuprataná skriňa, nepovysávaná dlážka či nenavarený obed, ktorý sa sám nedokončí. Práve preto by si mala mať na pamäti nasledujúce 4 tipy, ktoré ti určite zmenia život.

Práca z domu môže byť aj produktívna

Každého informuj, nech ťa nikto nevyrušuje

Ak ťa pri práci zvyknú vyrušovať príbuzní, na rovinu im povedz, že ti to vadí. Úprimne sa s nimi porozprávaj a ujasni si s nimi, čo obnáša tvoja robota a že ťa to živí. Vysvetli im to na príklade, že keď sú oni v kancelárii, určite ich nikto nevyrušuje s banalitami.

Ako sa vysporiadať s neúspechom a nespokojnosťou v práci?
zdroj: Unsplash/Icons8 Team

Nech si tvoja rodina predstaví, že aj ty si v podstate aktuálne v práci a nie je príjemné, ani pekné, keď ťa niekto s niečím stále otravuje. Veď sa predsa porozprávate potom, keď si dokončíš svoju robotu.

Urči si pracovný čas

Sprav to tak, akoby si naozaj chodila do kancelárie. Vstaň napríklad ráno o siedmej a začni pracovať o deviatej. Vymedz si presné hodiny, od kedy do kedy sa budeš venovať robote a urči si aj prestávky. To pravidelne dodržiavaj a uvidíš, ako rýchlo sa dostaneš do pracovného tempa. Akoby si ani neodišla z kancelárie.

Ak sa naučíš dodržiavať tieto návyky, budeš mať aj viac voľného času. Veď predsa, čím skôr skončíš a čím lepší time management si určíš, tým skôr môžeš oddychovať.

 

Vyhýbaj sa rozptýleniam

Netýka sa to len neupratanej izby, ale aj sociálnych sietí či televízora. Aj to ťa môže rozptyľovať. Pri práci by si mala mať ticho, aby si sa mohla sústrediť na svoju činnosť.

Pokús sa obmedziť rozptýlenia tým, že si vytvoríš pravidlá. Napríklad, ak ťa láka neustále scrollovanie Instagramu, môžeš si nastaviť časové bloky, počas ktorých budeš pracovať bez prerušenia. Po nich si dopraješ krátku prestávku. No ak nepomáha ani to, nechaj svoj telefón v inej miestnosti a venuj sa iba svojmu počítaču. Na sociálnych sieťach sa môžeš objaviť aj po práci.

Obleč sa, ako keby si išla do kancelárie

Aj keď je lákavé pracovať celý deň v pyžame, oblečenie alebo mierna úprava zovňajšku môžu mať vplyv na tvoju psychiku. Ak sa pripravíš, akoby si išla do práce, môže ti to pomôcť prejsť do pracovného režimu.

Syndróm vyhorenia
zdroj: Pexels/Thirdman

Nemusíš sa hneď obliecť do formálneho outfitu, ale vymeň pyžamo za pohodlné, no stále upravené oblečenie. Tvoj mozog tak dostane signál, že sa pripravuješ na produktívny deň. A okrem toho, ak ti zavolá niekto z kolegov, počas videohovoru budeš pekne pripravená a reprezentatívna.

Práca z domu však môže mať aj výrazný vplyv na duševné zdravie. Odborníčka ťa v našom nedávnom exkluzívnom rozhovore upozornila na niekoľko znakov. Poradí ti, ako zostať v psychickej pohode.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life