Ako zvládať kritiku?

Kritika je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Či už prichádza od kolegov, rodiny, priateľov alebo dokonca od nás samých, môže mať silný vplyv na naše sebavedomie a sebaúctu. Naučiť sa, ako správne zvládať kritiku, je kľúčom pre osobný rast a sebazdokonaľovanie. 

Kritiku, po novom „hejty“, musíme znášať každý deň. Ešte vo väčšej miere ju zažívajú celebrity po celom svete. Často sa s ňou pasuje napríklad Lela Vémola či Mamba Dasha alebo Dara Rolins. No bežne sa s ňou stretávame aj my – „obyčajní“ ľudia. Ako však tento druh negatívneho hodnotenia zvládať? Dozvieš sa to po kliknutí SEM. A v nasledujúcich riadkoch ti prezradíme, ako to využiť vo svoj vlastný prospech a ťažiť z kritiky.

Ako zvládať kritiku a využiť ju vo svoj prospech?

1. Prijímaj kritiku s otvorenou mysľou

Je ľahké reagovať defenzívne, keď čelíme kritike, no je dôležité snažiť sa počúvať s otvorenou mysľou. Uvedom si, že to nemusí byť vždy útok na tvoju osobu, ale príležitosťou na rast a zlepšenie.

Ako zvládať kritiku?
zdroj: Unsplash/Luca Nicoletti

2. Analyzuj obsah kritiky

Namiesto toho, aby si sa sústredila na tón alebo emócie, ktoré kritiku sprevádzajú, zameraj sa na jej obsah. Čo konkrétne je „hejtované“? Je v tom niečo, čo by si mohla zlepšiť alebo na čom by si mohla pracovať?

3. Oddeľ osobu od problému

Pamätaj, že kritika sa často zameriava na tvoje činy alebo správanie, nie na tvoju osobu. Snaž sa oddeliť osobné pocity od objektívneho hodnotenia situácie.

4. Pýtaj sa konkrétne

Ak je kritika nejasná alebo všeobecná, požiadaj o konkrétne príklady alebo rady, ako sa môžeš zlepšiť. Toto ti pomôže lepšie pochopiť, na čom by si mala pracovať.

Ako zvládať kritiku?
zdroj: Unsplash/Ernest Brillo

5. Reflektuj a uč sa

Po obdržaní kritiky si vezmi čas na reflexiu. Premýšľaj o tom, čo si sa dozvedela a ako môžeš tieto informácie využiť na zlepšenie. Nezabudni, že každý môže robiť chyby, ale treba sa z nich poučiť.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life