Kondícia

Každá z nás pozná ten pocit, keď nedokáže zabehnúť ani jeden kilometer, pretože sa hneď zadýcha alebo nevládze. Kondícia nám pomáha zvládať fyzicky náročné prekážky a udržať nás aj napriek nim silné a vytrvalé. 

Šport je výborným pomocníkom, vďaka ktorému dokážeš znížiť stres, zlepšiť si náladu a vytvarovať dokonalú postavu. Bez dobrej kondičky to však len tak ľahko nejde. Prinášame ti 4 jednoduché tipy, ako si ju zlepšíš.

Začni s pomalým behom

Začiatky bývajú občas náročné, no ak niečo chceš, musíš pre to aj čo-to obetovať. Ak chceš zlepšiť svoju kondíciu, je skvelé začať práve s behaním. Vďaka behu začnú viac zaberať tvoje pľúca, postupne sa ti zlepší dýchanie a budeš vládať oveľa viac ako doteraz.

Nemusíš behávať každý deň, no nájdi si v týždni aspoň 2 dni, počas ktorým sa tomu budeš venovať. Lepšia kondička sa neprejaví okamžite, no až po nejakom čase, a preto musíš byť aj trošku trpezlivá.

beh
zdroj: unsplash/Venti Views

 

Raz do týždňa choď na skupinový tréning

Len veľmi málo ľudí športuje tak, že zapájajú aj kardio. Hýbať sa vo fitku s ťažkými váhami je super, avšak nemala by si zabúdať ani na vytrvalostné športy, a tak zaraď do svojej rutiny aspoň jeden skupinový tréning počas týždňa. Ideálnym riešením je obľúbený crossfit

Nejedz ťažké a mastné jedlá

Na to, aby si si zvýšila výdrž a vytrvalosť, sa musíš stravovať ľahšie a zdravšie. Ak uprednostníš fastfood, tvoje telo ti to dá veľmi rýchlo pocítiť a nemusí zvládať náročné aktivity. Začni jesť veľa ovocia, zeleniny, chudého hydinového mäsa či rýb a najmä nezabúdaj piť čistú vodu. Chceš schudnúť, no nevieš po akých potravinách máš siahnuť? V našom článku TU sa dočítaš o 7 jedlách, vďaka ktorým bude chudnutie hračka.

Fast food
zdroj: Unsplash/Janice Lin

 

Nezabudni na regeneráciu

Pri náročných športoch nesmieš zabúdať aj na dôsledný odpočinok. Aj napriek tomu, že si motivovaná k cvičeniu, telo potrebuje aj oddych. Regenerácia môže trvať aj 2 či 3 dni a keď bude telo oddýchnuté, môžeš zase bez výčitiek cvičiť. Zabrániš tak riziku, že sa preťažíš a tým pádom takisto aj nechceným zraneniam.

Ako sa hovorí, všetko potrebuje svoj čas a to isté platí aj o športe. Nemôžeš čakať, že sa k tom kondícii dostaneš po týždni, no musíš byť trpezlivá. Pamätaj, športovanie je to najlepšie, čo môžeš pre seba a svoje telo urobiť, tak sa toho nemusíš obávať.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Fitness