Prečo mladí ľudia šedivejú?

Prečo mladí ľudia šedivejú? Alebo je to len klam, na ktorý sa veľmi sústredíme? Starneme, preto si do hlavy vsugerujeme, že máme sivé vlasy. Psychika na nás predsa pôsobí a vďaka nej si vieme vizualizovať veci, ktoré ani nemusia byť pravdivé. V tomto prípade to však tak vôbec nie je. Odborník ti v nasledujúcich riadkoch prezradí, prečo si si možno už aj ty našla šedivý vlas.

Faktory vplývajúce na šedivenie sú genetika, starnutie, stres a oxidačný stres, tvorba melanínu, niektoré ochorenia či nedostatok niektorých živín a vitamínov. Žiaľ, genetiku a starnutie ovplyvniť nevieme. Väčšina ochorení sa našťastie dá vyliečiť alebo aspoň tlmiť ich príznaky a progres. Stres či nedostatok živín by sme mali mať schopnosť ovplyvniť starostlivosťou o svoje telo.

No pokiaľ bol niektorý z tvojich rodičov šedivý už pred tridsiatkou, je vysoká pravdepodobnosť, že ta postretne podobný osud. Vedci dokonca našli gén, zodpovedajúci za predčasné šediny. Ak sa ti však na hlave objavia sivé vlasy už okolo tridsiatky a nie je to kvôli genetike, treba spozornieť.

Prečo mladí ľudia šedivejú?
zdroj: Pexels/Moose Photos

Šediny netreba ignorovať

Prvé sivé pramienky zaskočia každého, bez ohľadu na to, či ide o muža alebo ženu. V dnešnej dobe už nie je nič prekvapivé na tom, že ich obe pohlavia prekrývajú farbou na vlasy. Platí však, že ak sa prvé šediny objavia priskoro, môže to byť signál, že v tvojom tele niečo nie je v poriadku.

Najmä ľudia, ktorí trpia vysokým krvným tlakom a začnú šedivieť už okolo tridsiatky, by o tom mali povedať svojmu lekárovi a žiadať vyšetrenie u kardiológa. Vedci totiž odhalili, že tieto šediny sa spájajú s vysokým rizikom ischemickej choroby srdca (IHD), ktorá v počiatočnom štádiu nevykazuje žiadne príznaky.

Ďalším možným dôvodom predčasného šedivenia je nadmerná tvorba peroxidu vodíka. Korienky vlasov produkujú malé množstvo peroxidu, ale ak sa hromadí, mení farbu vlasov. Tento problém sa rieši napríklad UVB žiarením, ktoré sa využíva aj pri poruche pigmentácie pokožky.

Nevyvážená strava alebo nedostatok vitamínov, konkrétne vitamínu D3 a B12, vedie k strate melanínu. Ten okrem iného ovplyvňuje aj zafarbenie pokožky a vlasov. Ak ho začneš strácať, vlasy prichádzajú o svoju pigmentáciu a menia sa na šedivé, strieborné či biele.

Prečo mladí ľudia šedivejú?
zdroj: Pexels/Yan Krukau

„Melanín je pigment tvorený melanocytmi, čo je jeden z viacerých druhov kožných buniek. Melanín v koži má funkciu ochrany voči UV,“ vysvetlil Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life