bench-couple-love-people foto : pexels.com

Ak sa spomenie slovíčko „rande“ každý spozornie. V podstate ide o takzvaný prvý krok k vytvoreniu nejakého nového potenciálneho vzťahu medzi dvomi ľuďmi. Predstavy o tom, ako by malo rande prebiehať sú rôzne. Obzvlášť sa líšia medzi ženou a mužom.

Zatiaľ, čo žena túži po romantike, sviečkach, večeri v luxusnej reštaurácii a nežnostiach, muž túži po reálnych predstavách s nejakým výsledkom.  Zatiaľ, čo žena potrebuje čas a rôzne prejavy lásky, muž by najradšej využil prvú možnú príležitosť.  Ale nebudem sa tu baviť ako by malo prebiehať rande.

Pamätám si na svoje prvé rande. Mala som 17 rokov – áno, viem, zaostalá na dnešnú dobu, ale neponáhľala som sa. Chlapec mal 24 rokov, spoznala som ho cez veľmi dobrého kamaráta, ktorý v mieste môjho domova,  z času na čas, usporiadal menšiu párty pre svojich kamošov. Nakoľko sme sa poznali dlho, začali sme chodiť na tie párty aj my – naivné dievčatká vo vekovom rozmedzí od 17 – 23 rokov a trepali sme sa medzi dovolím si tvrdiť už chlapov! Kde najstarší mal okolo 35. Tam som spoznala aj tú moju nádejnú novú lásku. Evidovala som toho chlapca už dlhšie, ale nezaoberala som sa ním, až dokým neprišiel za mnou v jeden večer. Opýtal sa ma, či sa nepôjdem prejsť.

restaurant-love-romantic-dinner foto : pexels.com

V tom momente som išla bez váhania, ale s malilinkou obavou. Predsa bol starší a tie televízne noviny dávajú samé vraždy a znásilnenia. Utešovala som sa, že pochádza z dobrej rodiny. To bola naivita, že?

Každopádne, dopadlo to dobre. Prechádzali sme sa po dedine.. ja som bola vysmiata ako lečo a to doslova, lebo sa mi páčil… a teraz? Mám 26, keď si predstavím, že by nejaký chlapec povedal poďme sa prejsť po dedine, asi si pomyslím, že trpí nejakou vnútornou vadou psychického charakteru.  No dnes som o čosi staršia a vnímam tieto srdcové záležitosti trošku inak.

Od tých 17 do zhruba 22/23 rokov som veľmi veľa neriešila. Šla som na rande, aby som niekoho spoznala, nerozmýšľa som nad rôznymi hlúposťami, ako to je napríklad teraz, keď som o niečo staršia. V 17tich ma zaujímalo akurát tak ako vyzerá, aký má úsmev a či neberie drogy. Dnes, keď som na rande, začnem analyzovať. Okey, tak je dobre oblečený, vystupuje celkom distingvovane, ale čo to vyjadrovanie?! Prečo toľko nadáva? Hraje sa na machra? Dobre, to že sa hraje na machra prežijem, ale zas „odtiaľ-potial“. Jeden taký už tu bol. Stačilo!

Pochádza azda z takej rodiny?  Rodina je dôležitá. Ďalšia vec, auto má, byt nie. Má 27 rokov, to ako je mamičkin miláčik? Alebo neschopný sa postarať sám o seba? Takého nechcem. Potrebujem stabilitu a istotu. A čo jeho vzťahy? Alebo, akú má minulosť? Vyzerá veľmi dobre, tak v čom je problém? Asi nedokáže byť verný. Alebo chudáčik, ktorý sa sklamal.  A tú otrhanú peňaženku myslí vážne? Dobre, tak toto asi nepôjde.  A X-ďalších nezmyselných vecí, na ktoré by som v 17tke ani nepomyslela a nechala tomu voľný priebeh.  No a tu je kameň úrazu.

Predsa dospievam každým rokom, dovolím si tvrdiť dňom. Spoznávam seba a s odstupom času presne viem, čo chcem a čo je pre mňa neprístupné. Presne na týchto nezmyselných stretnutiach, kedy som ešte nič neriešila a bola som rada, že jem pizzu/cestoviny atď.. po boku nejakej nádejnej lásky sa mi podarilo vyfiltrovať všetko. Preto dnes v mojom veku, a to nie som starena, keby som mala ísť na rande, si to doslova 3x spočítam či idem. Moje nároky sa zvýšili, predstavy a skúsenosti spestrili a obzor objektov veľmi filtrujem.

Ak sa tak zamyslím, niekedy by som radšej mala tých 17/18 rokov, ale len v tejto oblasti, čo sa týka randenia, pretože to bolo oveľa jednoduchšie.

Bohužiaľ, dnes už to typické rande pri sviečkach sa skoro vytratilo a randí sa akurát tak na diskotéke, po pár pohárikoch alebo cez zoznamky. No, hoc akým spôsobom si na rande pozvaná, chcem Ti povedať len jedno. Užívaj si rande dokým si mladá, lebo čím budeš staršia, tým ťažšie bude pre teba prijať pozvanie na rande a na to, aby si sa aj cítila uvoľnene, budeš musieť spoznať skoro spriaznenú dušu.

Bude pre teba takmer nemožné, aby si sa v neskoršom veku cítila na rande tak, ako si sa cítila, keď si mala 18násť. Čiže dokým si mladá, vychutnaj si každé jedno rande. Ešte ich zažiješ mnoho, až sa Ti z toho hlava zatočí. A potom po rokoch si povieš: „Aha! Niečo na tom pravdy bude“.


foto: thoughtcatalog.com

 

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Dating