Unsplash/Logan Fisher

Poznáme to asi všetky. Musíme urobiť milión vecí, ktoré aj tak nestíhame, okrem toho sa musíme postarať o seba, o domácnosť, o frajera či rodinu. Zrazu sa z teba stane kôpka nešťastia, ktorá žije v neustálom strese a len čakáš, kedy vybuchneš.

A pritom stačí naozaj málo. Stačí urobiť jednu vec, a to stanoviť si hranice a určiť si svoje priority. Možno sa ti to zdá nemožné, no ak sa ti to podarí, tvoj život sa naozaj zmení k lepšiemu a budeš pociťovať menej stresu.

V prvom rade sa musíš naučiť hovoriť NIE. To je základom toho, aby si si dokázala stanoviť vlastné hranice. Ak dokážeš niekoho odmietnuť a budeš robiť veci len vtedy, ak to chceš ty a vyhovuje ti to, budeš pociťovať menší stres z toho, čo všetko musíš stihnúť.

Predídeš tak napríklad aj vyhoreniu. Ak si neurčíš priority a povinnosti ti neustále pribúdajú, máš vysoké riziko, že toho na teba bude priveľa a skôr či neskôr vyhoríš. Povinnosti a stres uberajú tvoju energiu, kvôli čomu sa cítiš neustále vyčerpane a pod tlakom. Preto môžeš byť aj podráždená a častejšie sa s niekým dostať do konfliktu.

Niektorým ľuďom sa tvoja zmena možno nebude páčiť. Boli totiž zvyknutí na to, že si vždy urobila to, čo ti povedali. Nedokázala si ich odmietnuť, pretože si sa bála ich reakcie. Dôležitejšie však je to, aby si sa ty cítila lepšie a sebavedomejšie. Mysli trochu pozitívnejšie. Ak si stanovíš isté hranice, uvidíš, že tvoj stres sa pomaly vytratí a budeš sa cítiť oveľa lepšie.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life