Všetky ženy majú iba jeden sen – jesť a nepribrať. Ak niektorá tvrdí, že to tak nie je, klame. Láska k dobrým dezertom je rovnako sladká ako láska k milovanému mužovi. No a ak ťa ten tvoj vyvolený ešte nemiluje, dobre vieš, kadiaľ vedie cesta k jeho srdcu – no predsa cez žalúdok!
Či sa chystáš pripraviť niečo originálne na Vianoce alebo sa chceš predviesť pred svojím milovaným, je čas inšpirovať sa dezertmi, ktoré chutia ešte lepšie ako vyzerajú a pritom po ich zjedení nemusíš mať žiadne výčitky. Žena, ktorá pripraví skvelý dezert – to je zas sen každého chlapa, no nie?
Navyše, opýtali sme sa výživového poradcu, ako to je v skutočnosti s dezertmi, keď si chceš udržať svoj fit životný štýl. Naozaj sa musíš vzdať všetkého sladkého?
Zaujíma ťa, ako to je s dezertmi, keď si udržuješ postavu? Základné otázky na túto tému nám zodpovedal samotný výživový poradca, Mgr. Martin Roháček.
Ktoré druhy dezertov sú pri zdravom životnom štýle v poriadku a pri ktorých si treba dať pozor?
„Najhoršie sú dezerty, pri ktorých je kombinácia cukrov a tukov. Z tejto kombinácie sa najviac priberá. To je napríklad tučná plnka z maskarpone v kombinácii s cukrom. V dnešnej dobe už máme možnosti aj inej formy dezertov, ktoré môžu byť zložené z bielkovín a cukrov. V ich prípade je to omnoho lepšie a menej sa z nich priberá, pretože budú mať skoro o polovicu menej kalórií. No a samozrejme ešte menej sa bude priberať z dezertov, ktoré budú zložené z kombinácie bielkovina + tuk, pretože budú najmenej zvyšovať hladinu inzulínu, ktorý je hlavný hormón spôsobujúci ukladanie tuku.“
Ako zahrnúť sladké dezerty do jedálnička bez toho, aby mal človek výčitky?
„Základné pravidlo znie, že po minimálne šiestich dňoch striktného dodržiavania jedálnička s presným množstvom kalórií a správnym pomerom makroživín, si človek môže dopriať takzvané cheat jedlo, ktorým môže byť napríklad takýto dezert.“
Aký tip by ste dali ľuďom, ktorí sa chystajú na vianočné maškrtenie?
„Všetko treba s mierou a neprejesť sa do prasknutia. Pred každým dezertom si dať 30 drepov. Myslieť na dostatočný príjem bielkovín.“
My sme pre teba vybrali recepty, ktorým sa nedá odolať, no zároveň sa pri ich jedení nemusíš cítiť previnilo. Ak preferuješ vegánskú stravu, potom ich musíš vyskúšať!
Vegánsky mrkvovo-ananásový koláč
Na cesto budeš potrebovať:
- 300ml rastlinného mlieka
- 2 KL jablčného octu
- 1 PL ľanových semienok
- 3 PL vody
- 75g kokosového oleja
- 220g trstinového cukru
- 2 KL vanilkovej pasty Dr. Oetker
- 200g hladkej múky
- 130g strúhaného kokosu
- 1 KL sódy bikarbóny Dr. Oetker
- 1 KL kypriaceho prášku Dr. Oetker
- 2 KL mletej škorice
- 1 KL perníkového korenia Dr. Oetker
- 1/2 KL soli
- 100g nastrúhanej mrkvy
- 50g nakrájaného ananásu
Na náplň si priprav:
- 1 balíček Zlatého klasu Originál Dr. Oetker
- 500ml rastlinného mlieka
- 40g cukru
Na ozdobenie:
- 80g stúhaného kokosu
Takto si ho pripravíš
V mise zmiešaj mlieko s octom, semienkami, vodou a odlož ju. V ďalšej mise vyšľahaj olej s cukrom a vanilkovou pastou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Pridaj odloženú zmes a vymiešaj. Ďalej pridaj múku zmiešanú s kokosom, sódou, kypriacim práškom, škoricou, perníkovým korením a soľou, a vymiešame dohladka. Nakoniec zľahka vmiešaj mrkvu s ananásom. Cesto rozdeľ do dvoch foriem vyložených papierom na pečenie a uhlaď. Vlož do predhriatej rúry a peč na 180 stupňoch približne 20 minút. Po upečení nechaj korpusy vychladnúť.
Na prípravu náplne uvar Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Polovicu nanes na jeden korpus a prilož druhý. Zvyšok náplne nanes na povrch a nechaj stuhnúť. Vrch posyp kokosom a vychutnaj si ho bez výčitiek!
Vegánska verzia írskeho koláča Banoffee
Na korpus budeš potrebovať:
- 280g ovsených vločiek
- 120g vlašských orechov
- 80g trstinového cukru
- 1/2 KL soli
- 125g zmäknutého vegánského masla
Na obloženie si priprav:
- 4 olúpané banány nakrájané na kolieska
- šťavu z jedného citróna
Na náplň potrebuješ:
- 400ml kokosového mlieka v plechovke
- 170g trstinového cukru
- polovicu balíčka Zlatý klas Originál Dr. Oetker (à 40g)
- štipku soli
Na ozdobenie:
- 1 PL cukru
- 1 balenie Creme VEGA Dr. Oetker
Postup
Na prípravu korpusu vlož do misy vločky, orechy, cukor, soľ a zamiešaj ich. Pridaj maslo a všetko pomocou ponorného mixéra rozmixuj. Korpus nanes do vymastenej a múkou vysypanej formy a pritlač k dnu a stranám formy. Dno korpusu na niekoľkých miestach poprepichuj vidličkou. Vlož do predhriatej rúry a peč na 180 stupňoch 20 minút.
Korpus nechaj vychladnúť a na obloženie v mise pokvapkaj banány šťavou z citróna a opatrne premiešaj. Na prípravu náplne nalej do kastrólika kokosové mlieko. Pridaj cukor, Zlatý klas, soľ a na miernom ohni povar asi 10 minút až do zhustnutia. Banány naukladaj na korpus, zalej náplňou a nechaj vychladnúť. Odlož asi na 3 hodiny do chladničky.
Pred podávaním vyšľahaj Creme VEGA s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a koláč ním dozdob.