Vegánstvo tu je už od pradávna, no teraz je to snáď najvychytenejší typ v oblasti stravovania. Mnoho ľudí sú vegánmi odmalička, iní sa nimi stali neskôr. Ale ako sa ním stať, ak nechceš prísť o veci, ktoré máš rada a nie sú veganské?
Máme pre teba niekoľko ciest, ktoré ti pomôžu plynulo a pomaly prejsť na rastlinný typ stravovania bez toho, aby si mala pocit, že prichádzaš o všetky slasti neveganskej stravy. Avšak nepôjde to zo dňa na deň, pretože ako rýchlo do toho skočíš, tak rýchlo ťa to aj prejde.
Vajíčka vymeň za tofu
Miluješ praženicu, ale sa chceš stať vegánom? Potom vymeň živočíšnu bielkovinu za tú rastlinnú. Jednoducho rozdrv v rukách tofu, zohrej trochu oleja na panvici a opraž ho do zlatista. Ak chceš úplne autentickú farbu aj chuť, zvoľ čiernu soľ, ktorá dodá jedlu chuť vajíčok a kurkumu, ktorá ju zafarbí do žlta. Nakoniec ani nerozpoznáš rozdiel.
Namiesto syra vyskúšaj lahôdkové droždie
Znie to šialene, ale je to tak. Ak pripravuješ syrovú omáčku či chceš obohatiť svoje cestoviny o syrovú chuť, pridaj lahôdkové droždie. Nielen, že obsahuje množstvo zdravých zložiek potravy, ale aj výborne chutí.
Zmrzlina nemusí byť len smotanová
Ak zbožňuješ zmrzlinu a nevieš si bez nej predstaviť leto, máme riešenie. Nebudeš potrebovať žiadne špeciálne vegánske smotany či mlieka. Jednoducho len banány. V nich je to čaro. Potrebuješ len výkonný mixér a zmrazené banány a pre extra krémovosť kokosové mlieko v konzerve.
Domáce burgre bez mäsa
Ak miluješ túto pochúťku Bohov aj na to máme „fígeľ“. Tajomstvo tkvie v repe. Namiesto mletého mäsa použiješ nastrúhanú repu, ktorú môžeš kúpiť už predvarenú, čiže ti to uľahčí prípravu. Jednoducho ju nastrúhaš, pridáš ovsené vločky a namiesto vajíčka zmiešaš ľanové semiačko s vodou. Stane sa z nich hmota, ktorá ti bude držať burgre v kope. Nakoniec ich už len osmažíš na panvici a dáš do žemličky so zeleninou a omáčkou.