Najlepšiu zmrzlinu na Slovenku nájdeš v nenápadnom mestečku. Ich marketingom sú poctivé suroviny
LifeSlováci už nevedia ako chutí pravá, uvarená zmrzlina bez lyžičky prášku. Štandart však u nás drží tradičná zmrzlináreň u Jusufa, ktorej receptúra sa nezmenila desiatky rokov.
Najväčšiu masu zmrzlinárov budú tvoriť vždy drobní podnikatelia, ktorí chcú za štyri mesiace čo najrýchlejšie zarobiť a hľadajú tak najkratšiu cestu. Síce si nalepia na okienko pútač “balkánska” či “jadranská zmrzlina”, no ide len o zúfalý nedostatok kreativity. Veď prečo aj, stačí mať prášok, stroj, pult a brigádnika, biznis je na svete. Všetko je to taliansky prášok. Vyrobiť ju nie je žiadne majstrovstvo, o tom už píšu návody distribútora Mec3, bez ktorého by sa mnoho zmrzlinárni na Slovensku nezaobišlo.
Vďaka svojej zmrzline uvarenej z pravých surovín nepotrebujú ani marketing. Ľudia ich začali vyhľadávať sami a za kopčekom čokoládovej, či ovocnej zmrzliny sú schopní precestovať aj desiatky kilometrov. Odmenou im je plnochutná zmrzlina za 50 centov postavená na trojgeneračnej tradícií.
Jusufa, miestnymi prezývaný aj Jožko pochádza z Macedónska. Na Slovensku ponúka zmrzlinu už od roku 1947. Na rozdiel od mnohých iných podnikateľov, prežila všetky prajnosti i neprajnosti doby. Ak sa pýtaš vďaka čomu, odpoveď je jednoduchá. Zmrzlina, ktorú vyrábajú vyše šesť desaťročí je chutná, poctivá, pripravovaná podľa tradičného receptu. To znamená, že nepoužívajú práškové zmesy, ktoré unifikovali takmer všetky iné predávané zmrzliny.
Zmrzlina od Jusufa chutí tak lahodne preto, že ide o varený spôsob prípravy podľa prísne stráženého tradičného receptu, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu a rodinu nikdy neopustil. Základom sú prírodné mlieko, cukor, vajcia, čerstvé či zavárané ovocie. Chémia tam nemá nijaké miesto. A aj ozdoby, napríklad šľahačka, sú tiež z ozajstného mlieka. Aj preto majú v ponuke vždy iba do 10 druhov, teda toľko, čo v daný deň dokážu predať, aby druhý deň mohli zase začať variť čerstvú zmrzlinu.