wallpaperswide.com

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tak ako svet ovládol životný štýl „Minimalizmus“, už niekoľko mesiacov sa do popredia dostáva štýl „Hygge“. Dáni sú pokladaní za najšťastnejší národ na svete. Za ich spokojnosť môže hygge, pocit tepla a istoty, okamih pohodlia a radosti. Tak to píšu už rôzne vydané knihy či blogy, ktoré sú najmä v zahraničí veľmi populárne. Hygge je istý životný štýl, vďaka ktorému sú Dáni šťastní. Je to užívanie si prítomného okamihu, pohodlia domova, šťastia s priateľmi a z istej časti je to sebaláska, ktorej Vás má práve Hygge naučiť.

Severské krajiny sú z hľadiska kvality života hodnotené ako najlepšie miesta na bývanie. V čom tkvie ich tajomstvo? Jedným z kľúčových faktorov je hygge. Tento pojem v sebe zahŕňa útulnosť a pohodu, srdečnosť, družnosť a spriaznenosť. Hygge je aj hľadanie útechy a vzpruhy v prírode, nachádzanie potešenia v aktivitách pod šírym nebom, oslava drobných radostí každodenného života i prejav láskavosti voči sebe aj iným.

„Ak chceme tento zážitok pomenovať, musíme mu venovať trochu pozornosti, lebo hygge je slovo, ktoré zahŕňa dôverne známe pocity. Spýtajte sa sami seba, kde sa cítite najviac doma, z ktorých činností a zvykov máte radosť, kedy ste najviac v pohode a čo k tomuto pocitu najviac prispieva. Čo robíte, keď si chcete oddýchnuť? Ako si okolo seba vytvárate pohodlie?“ pýta sa autorka Knihy o hygge Louise Thomsen Brits.

hyggehouse.com

V Dánsku ľudia vedome vytvárajú hygge prakticky každý deň. Je to pre nich bežný spôsob života, no nepovažujú ho za samozrejmosť. Najčastejšie ho spájajú s príjemnou rutinou a každodennými rituálmi, ako je napríklad zapálenie sviečky pri večernom stole pred jedlom. Hygge predstavuje konkrétne aj abstraktné činnosti a nachádza sa na priesečníku medzi materiálnym a symbolickým svetom. Aj tá najzvyčajnejšia vec má moc vyvolať pocit pohody a prihovára sa nášmu srdcu hygge jazykom.

Niektorí nazývajú „hygge“ ako „umenie vytvárania intimity“, čo znamená „buď so sebou, svojimi priateľmi a domovom“. Hoci neexistuje žiadne slovo, ktoré by vystihovalo „hygge“, opisuje sa ako pohoda, šarm, šťastie, spokojnosť, vedomosť, bezpečnosť, či jednoduchosť.

Ako teda žiť podľa štýlu hygge? Je to o každenných maličkostiach. Napríklad Dáni milujú čaje, milujú kaviarne a naozaj si doprajú vynikajúce jedlo. Je to vychutnávanie si prítomného okamihu či už sám alebo v kruhu ľudí, ktorých máme radi. Je to o jednoduchosti v obliekaní sa a o tom, že máš menej vecí, no viac zážitkov, čo vystihuje aj minimalizmus.

hyggehouse.com

Ak by si sa chcela nechať inšpirovať štýlom Hygge, pozri si tieto weby:

hyggehouse.com

hellohygge.com

simplydanishliving.com

Today is a good day! 🌻🌿

A post shared by Isabella Thordsen (@isabellath) on

Ak sa chceš dozvedieť niečo viac o Hygge, pozri si video:

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife