Určite si už počula, že biela múka tvojmu zdraviu ani postave veľmi nepomôže. Vieš prečo to tak je? Biela múka ti z nutričného hľadiska nič neprináša, naopak, zvyšuje hladinu glukózy v krvi. V praxi to vyzerá tak, že keď si dáš pečivo z klasickej bielej múky, na chvíľu ťa síce zasýti, po krátkej chvíli však budeš opäť hladná.

Ak budeš konzumovať veľa bielej múky, bude to mať negatívny dopad nie len na tvoju váhu, ale ovplyvní to aj tvoje zdravie. Určite sa chceš vyhnúť týmto problém, preto skús bielu múku pri varení a pečení nahradiť.

  • Špaldová múka

Ja sa snažím múke vyhýbať úplne, ak však, tak u mňa určite vyhráva špaldová. Naučila som sa dokonca piecť aj bagety zo špaldovej múky.

Špaldová múka obsahuje veľa lepku, je preto vhodnou 100% náhradou klasickej bielej múky pri pečení. Okrem toho je ľahšie stráviteľná a má prijemnú jemnú chuť. Na rozdiel od klasickej múky má dobré nutričné hodnoty, napríklad vysoký obsah bielkovín.

  • Ryžová múka

Ryžová múka je tiež skvelým spôsobom, ako úplne nahradiť pri pečení a varení bielu múku. Je dobrá na pečenie, no výborne sa s ňou pracuje aj pri príprave omáčok, polievok alebo kaší. Navyše pomáha znižovať krvný tlak. A čo je dôležité – ryžová múka je 100% vyrobená z ryže, takže je aj bezlepková. Ja som pri jej používaní zistila, že keďže neobsahuje žiaden lepok, je ľahšie stráviteľná.

  • Pohánková múka

Pohánková múka je skvelá najmä na sladké pečenie. Aj ryžová aj pohánková múka znižujú obsah cholesterolu v krvi. Ak si náchylná na choroby, skús pri pečení používať práve pohánkovú múku, pretože okrem mnohých iných výhod posilňuje imunitu. Nebuď prekvapená jej chuťou, je výrazná, má jemne kyslastú chuť. Môžeš z nej však upiecť parádne koláče.

foto: pixabay.com

  • Ražná múka

Ak si si nevybrala ani jednu z predchádzajúcich alternatív a je pre teba dôležité nutričné zloženie múky, ražná je nutrične veľmi bohatá. Najčastejšie sa používa na pečenie chleba a iného pečiva, ja ju však zbožňujem na pečenie koláčov. Obsahuje mnoho minerálov a iných prospešných látok. A okrem iného pôsobí dobre aj na trávenie

  • Ovsená múka

Ovsená múka ma tiež skvelé nutričné hodnoty, navyše oproti ostatným obsahuje viac proteínov a nejaké tie zdravé tuky. Ovsená múka sa nezvykne používať samotná, väčšinou sa kombinuje s inými druhmi. Skús ju pridať napríklad k ryžovej múke do koláčov, budú mať jemnejšiu chuť.

foto: pinterest.com

  • Mandľová múka

Mandľová múka je pre mňa úplnou srdcovkou. Môžeš si ju kúpiť v dobrom bio obchode, objednať z internetu, alebo vyrobiť tak, že zomelieš mandle. Je úžasná na pečenie sladkostí. Používam ju aj na palacinky, ktoré sú s mandľovou múkou úplne jemné a vláčne. Z nutričného hľadiska má nižší obsah tukov, cukru a naopak, obsahuje veľa proteínov.