Pexels/Ivan Samkov

Myslíš si, že keď je niečo zdravé, môžeš toho zjesť veľa? Aj napriek tomu, že tieto „superpotraviny“ majú často minimum kalórií a prinášajú množstvo benefitov pre naše zdravie, netreba to s nimi preháňať. Portály Healthline a Bright Side prezradili, ktoré zdravé potraviny môžu pri zvýšenej konzumácii spôsobiť zdravotné problémy. 

Ak začínaš chudnúť alebo si presedlala na zdravý životný štýl, určite viac premýšľaš nad tým, čo vložíš do svojich úst. Na začiatok je dobré nahradiť nezdravé produkty ich zdravšími variantmi. Keď natrafíš na zdravé a výživné potraviny plné vitamínov, mala by si vedieť, že aj pri nich platí určitá miera. Ak by si to s ich konzumáciou prehnala, mohli by sa dostaviť nežiadúce zdravotné problémy.

Kapustová zelenina

Sem môžeme zaradiť kapustu, kel, ružičkový kel, karfiol alebo brokolicu. V správnom množstve pomáhajú znižovať riziko rakoviny alebo srdcových chorôb. Keď sa to s nimi preženie, môžu spôsobiť plynatosť alebo podráždenie čriev.

Negatívne môžu pôsobiť aj na ľudí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi alebo majú problémy so štítnou žľazou. Tieto druhy zeleniny totiž obsahujú tiokyanáty, ktoré môžu viesť k nedostatočnej činnosti štítnej žľazy.

Avokádo

Avokádo je v posledných rokoch veľkým hitom a patrí k potravinám, ktoré obsahujú zdravý tuk a vlákninu. V skutočnosti však ide o pomerne kalorické jedlo, takže ak si neustriehneš dennú dávku avokáda, môže to viesť k nárastu hmotnosti. Okrem toho môžeš mať problémy s nadúvaním alebo s podráždeným žalúdkom.

Tuniak

Tuniak je obľúbeným zdrojom bielkovín a záchranou, ak nemáš čas na dlhé varenie. Obsahuje množstvo prospešných látok, no nemala by si to s ním preháňať. Tuniak zároveň obsahuje ortuť (metylortuť) a pri zvýšenej miere môže spôsobiť problémy so zrakom, koordináciou, pamäťou alebo rečou.

Losos

Okrem tuniaka má problémy s ortuťou aj losos, no trochu v menšej miere. Losos patrí k najobľúbenejším typom rýb, no pri nadmernej konzumácii môže mať negatívny vplyv na počet krvných doštičiek a zároveň môže spôsobiť riedenie krvi. Ak máš problémy s krvou, dávaj si pozor na to, koľko rýb si dopraješ.

Škorica

Obľúbené dochucovadlo hlavne do sladkých jedál. Škorica má veľa antioxidantov a pripisujú sa jej mnohé liečivé vlastnosti, napríklad znižovanie hladiny cukru v krvi alebo zápalu. Denná dávka by nemala presiahnuť 2 gramy klasickej škorice alebo jednu čajovú lyžičku cejlónskej škorice.

Škorica obsahuje kumarín, ktorý môže pri nadmernom príjem spôsobiť poškodenie pečene. Cejlónska škorica, ktorá je označovaná za pravú, obsahuje oveľa menej tejto nebezpečnej látky. Jej chuť však nie je taká typická ako pri klasickej škorici Cassia.

Káva a zelený čaj

Tiež si rada dopraješ šálku horúcej kávy alebo zeleného čaju, ktoré ťa nakopnú? Ak si ich počas dňa dopraješ aj viackrát, mala by si sa mať na pozore. Obidva nápoje obsahujú väčšie množstvo kofeínu a jeho nadmerná konzumácia môže spôsobiť problémy s nespavosťou, bolesťami hlavy, búšením srdca alebo pálením záhy.

Zdroj: Healthline a Bright Side

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Fitness