V tomto období, kedy trávime doma viac času ako inokedy aj oveľa radšej maškrtíme. Ale nikto nechce vidieť pridané číslo na váhe a tak si väčšina z nás sladké radšej odoprie. Prečo si však nedať niečo zdravé, ale aj sladké?
Mak je zdroj základných živín, podporuje dobré trávenie a taktiež napomáha kostiam či srdcu. Je to výborná pochutina a tu je niekoľko typov na výborné makové koláče:
NEPEČENÝ MAKOVÝ ZÁKUSOK
Potrebujeme:
Korpus:
2 rozltačené banány
50 g jemných ovsených vločiek
50 g maku
50 g strúhaného kokosu
1 PL agáve
Plnka:
250 g čerstvých malín
Vrchný korpus:
2 rozltačené banány
50 g maku
50 g kokosu
1 PL agáve
Postup:
Roztlačené banány zmiešame s ostatnými ingredienciami. Vzniknutý spodný korpus rovnomerne zatlačíme na dno 18 cm formy a na spodnú časť poukladáme maliny, ktoré prekryjeme vrchným korpusom. Vrch môžeme posypať kokosom alebo poliať čokoládou a necháme chladiť niekoľko hodín.
MAKOVÝ KOLÁČ
Potrebujeme:
150 g jablkového pyré
100 g ovsených vločiek
80 g mletého maku
80 g vlašských orechov
80 g ďatlí
2 zrelé banány
2 vajcia
2 PL kokosového oleja
1 ČL škorice
1/2 ČL sódy bikarbóny
Postup:
V mixéri rozmixujeme orechy s ovsenými vločkami na múku. Pridáme zvyšné sypké suroviny. Roztlačíme banány, ku ktorým pridáme jablkové pyré, ďatle, vajcia, kokosový olej a snažíme sa to rozmixovať na kašu. Zmes poriadne vmiešame do sypkých surovín. Cesto vylejeme do tortovej formy alebo na vymastený plech a pečieme 30-35 minút na 180° C.
MUFFINKY s MAKOM
Potrebujeme:
1 šálku pšena
3 šálky vody
1 šálka mandľového mlieka
2 šálky ovsených vločiek
2 PL nepomletého maku
4 PL medu/javorového sirupu
1 ČL vanilkového extraktu
1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
1/2 rozpučeného banánu
1 vajce
6-7 čerstvého ovocia (napríklad slivky)
Postup:
Pšeno uvaríme vo vode na kašu a necháme vychladnúť. Ovsené vločky je potrebné v mixéri rozmixovať na múku. V hlbokej miske zmiešame rozmixované vločky, mak a kypriaci prášok. Vo vedľajšej miske si vyšľaháme vajce, banán, med a vanilkový extrakt. Pomaly pridávame mlieko.
Spojíme suchú zmes s mokrou, pridáme pšeno a dôkladne premiešame. Rúru si predhrejeme na 180-200 °C. Košíčky na muffiny naplníme cestom až po vrch a do cesta môžeme pridať ovocie alebo vrch posypať trstinovým cukrom. Pečieme asi 30 minút.