„Na zlepšenie výživových hodnôt pekárenských výrobkov možno použiť celozrnnú múku, ktorá obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov než bežná biela múka. Ovsená múka pridáva beta-glukány prospešné pre srdce a poskytuje jemne sladkastú chuť, zatiaľ čo mandľová múka je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a nízky obsah sacharidov, čo ju robí ideálnou pre bezlepkové a nízkosacharidové pečenie. Tieto alternatívy môžu výrobkom pridať chuťovú rozmanitosť a zvýšiť ich nutričnú hodnotu,“ poradil expert.
Ak chceš aj pri domácom pečení namiesto cukru použiť med alebo javorový sirup, treba v recepte upraviť množstvo múky, pretože tieto sladidlá zvyšujú vlhkosť cesta. Zdravšou alternatívou, ako rafinovaný cukor, je ten kokosový. Má nižší glykemický index a navyše jemnú karamelovú chuť. Treba však rátať s tým, že sa ťažšie rozpúšťa, preto môže byť konzistencia pečiva zrnitejšia.
Radšej tuk ako kokosový olej
Dávid Greňa má aj ďalšie rady, podľa čoho si vyberať zdravšie alternatívy pečiva, prípadne, ako si také urobiť doma.
„Pre zdravší životný štýl sú v pekárenských výrobkoch vhodnejšie tuky, ako je kokosový olej, ktorý obsahuje stredne dlhé reťazce mastných kyselín, ktoré telo rýchlo spracováva ako energiu. Extra panenský olivový olej je ďalšou skvelou alternatívou s vysokým obsahom mononenasýtených tukov a antioxidantov, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Maslo, hoci je tradičnou voľbou, sa odporúča používať s mierou. Zatiaľ čo hydrogenizované tuky a margaríny je lepšie obmedziť kvôli ich obsahu transmastných kyselín.“
Aj obsah soli sa dá v pekárenských výrobkoch znižovať, ale má to vplyv nielen na chuť, ale aj na textúru cesta. Na zachovanie chuti pri nižšom obsahu soli sa často využívajú koreniny a bylinky, ako je napríklad rozmarín alebo cesnak, ktoré pridajú arómu. Ale podľa odborníkov isté množstvo soli k pečivu patrí, pretože mu dodáva chuť.
„Pečivo a pekárenské výrobky sa dajú ľahko obohatiť o prospešné látky pridaním semienok, orechov alebo mandlí. Ak chcete vyššiu výživovú hodnotu, vyberajte si pečivo s ovsenými otrubami. Proteínové prášky, najmä rastlinného pôvodu, zas môžu posilniť obsah bielkovín bez výrazného vplyvu na chuť, čím sa z výrobkov stáva výživnejšia alternatíva,“ uzavrel odborník z Pekárovej ženy.
Dokonalý vplyv na tvoju pleť a vlasy má aj káva. Klikni SEM a zistíš, prečo to tak je.
Zdroj: Tlačová správa, zakladateľ pekárne Pekárova žena Dávid Greňa,