Tiramisu Crêpe Torta
FitnessČo tak jemné palacinkové cesto s príchuťou kávy a Amaretta vrstvené skvelým krémom z mascarpone a žĺtkov? 🙂
Palacinkové cesto: (cca 26 palaciniek s priemerom 15 cm)
- 450 ml plnotučného mlieka
- 50 ml mandľového likéru Amaretto
- 2 väčšie polievkové lyžice kvalitnej instantnej kávy
- 3 celé vajcia (veľ. L)
- 50 g rozpusteného vlažného masla
- 30 g kryštálového cukru
- 230 g hladkej múky
- 1/3 čajovej lyžičky sóda bikarbóny
- štipka soli
Krém:
- 3 žĺtky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 150 g krupicového cukru
- 375 g mascarpone
- 1 malá polievková lyžica mandľového likéru Amaretto
Ostatné:
- vyšľahaná šľahačka, čokoládové hobliny, holandské kakao na dekoráciu
- Pripravíme si voňavé cesto na palacinky, ktoré bude mať krásny kávový odtieň. Odmerajte si 450 ml mlieka a z neho približne 100 ml odlejte. Zohrejte ho, aby bolo teplé, nie vriace a pridajte doň kávu, aby sa rozpustila.
- Budeme potrebovať stredne veľkú misku, do nej dajte čisté mlieko, kávové mlieko, Amaretto, cukor, vajíčka, rozpustené vlažné maslo a štipku soli…všetko si minútku-dve prešľahajte šľahačom na nižších otáčkach.
- V druhej miske si zmiešajte múku a sódu bikarbónu. Pomaly prilievajte mliečnu zmes a šľahajte šľahačom. Ak by sa vám náhodou urobili hrudky, proste to preceďte cez sitko a ide sa ďalej, žiadna tragédia.
- My sme piekli na malej panvičke, lebo sme chceli tortu čo najvyššiu. Iba predtým ako upečiete prvú palacinku, šupnite si kúštik masla na panvicu a potom už žiadny tuk pridávať netreba, cesto ho obsahuje dosť. Samozrejme pečte na palacinkárni s nepriľnavým povrchom a skúste čo najtenšie, palacinky hrubé ako podošva, to nie je ono.
- Keď už ste dosiahli palacinkový Everest, nechajte ich pekne chladnúť na izbovú teplotu a zatiaľ sa pustíme do jednoduchého, ale o to lepšieho krému.
- Žĺtky, vanilkáč a krupicový cukor si vsoťte do misky a na najvyšších otáčkach pár minút šľahajte do svetlunko žltej peny.
- Mascarpone primiešajte zľahka, ručne, vareškou…a nakoniec trošku Amaretta. Ak by sa vám ale krém zdal redší, radšej ho vynechajte, pretože nie je mascarpone ako mascarpone, niektoré ľúbi pustiť vodu.
- A teraz už žiadna veda, palacinky vrstvite krémom a nakoniec môžete tortu dozdobiť hore šľahačkou, prípadne čokoládovými hoblinkami a posypať kakaom ako sa na tiramisu patrí.
Ak máš chuť na inú maškrtu alebo ťa zaujíma, kto sú šikovné St(v)ory z kuchyne, navštív ich blog http://stvoryzkuchyne.com
Viac z kategórie Fitness
Fitness
Chceš mať dokonalé fotky? Vďaka týmto radám vyniknú hlavne tvoje krivky
Ak chceš, aby tvoje krivky na fotografiách vynikli čo najviac, je dôležité osvojiť si správne ...
Fitness
Chceš zostať fit aj počas Vianoc? Skús sa držať týchto 5 dôležitých bodov
Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a ty možno už dlhšie premýšľaš, ako to zvládneš, ...
Fitness
Cvičenie k lepšiemu životu: 7 dôvodov, prečo mať pravidelný pohyb
Cvičenie nie je len o zlepšení fyzickej kondície alebo dosiahnutí ideálnej postavy. Pravidelný pohyb má ...
Beauty
Vyhýbaš sa pečivu kvôli štíhlej línii? Nie je to až taký jed, ako si si myslela
Si na diéte alebo sa zdravo stravuješ a vyhýbaš sa chlebu či inému pečivu? Nie ...